Ce semnificaţii are Joia Mare, ziua în care are loc Denia celor 12 Evanghelii. De ce credincioşii fac noduri pe aţă şi îşi pun dorinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denia celor 12 Evanghelii se săvârşeşte în Joia Mare Foto:Parohia Ceacu
Denia celor 12 Evanghelii se săvârşeşte în Joia Mare Foto:Parohia Ceacu

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. adevarul.ro vă spune ce semnificaţii are Joia Mare.

Ce semnificaţii are Joia Mare: cele patru evenimente premergătoare Răstignirii

Joia Mare sau Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească şi începutul patimilor prin vinderea Domnului. 

Hristos a spălat picioarele ucenicilor Săi. 

„Dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora, pilda v-am dat vouă ca şi voi să faceti la fel" (In. 13, 14). Este o poruncă a Mântuitorului ca să fim unii faţă de alţii cinstitori, de a ne smeri unii în faţa altora, scrie crestinortodox.ro

Cina cea de taină

Este ultima cină pe care a avut-o Hristos împreună cu ucenicii săi înainte de Sfintele Sale Pătimiri, când a rânduit ca cele ce le-a făcut El să se facă în continuare spre pomenirea Lui: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor. Asemenea şi paharul, după cină, zicând: Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu al legii celei noi care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor" (Mt. 26, 26-27). 

După ce a spus aceste cuvinte a rânduit: "Aceasta să faceţi întru pomenirea Mea" (Lc. 22, 19; I Cor. 11, 25), şi aceasta o facem şi noi la fiecare Sfântă Liturghie, când ne aducem aminte de această poruncă, dar le pomenim în chip deosebit în Joia Mare.

Rugăciunea din grădina Ghetsimani

Domnul Hristos L-a rugat pe Tatăl ceresc să treacă paharul suferinţelor de la El dacă este cu putinţă şi a precizat că vrea să împlinească voia Părintelui ceresc, pentru că a zis: "Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească" (Mt. 26, 39). Este rugaciunea la care e bine să ne gândim şi noi, iar rugăciunea noastră trebuie să fie una cât mai adancă. 

Prinderea Mântuitorului 

Când Iuda l-a sărutat şi i-a zis: „Bucură-te, Învăţătorule" (Mt. 26, 49), şi când cei care au venit împreuna cu el l-au prins pe Hristos şi l-au dus la judecata lor.

Joia Mare “este ziua în care în biserici, în timpul deniei (slujbei de seară) se citesc cele 12 evanghelii şi se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii. Preoţii le vorbesc credincioşilor despre ultimele zile petrecute de Iisus înainte de Răstignire, despre patimile şi învierea Mântuitorului”, spun preoţii.

Mergând la Denia celor 12 Evanghelii, credincioşii retrăiesc, în cântări religioase, întregul episod al Patimirilor lui Iisus Hristos şi se roagă pentru ziua Judecăţii de Apoi.

Ce semnificaţii are Joia Mare: rugăciuni la vreme de necaz

În Joia Mare se săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii. În timpul acestei slujbe, unele femei fac 12 noduri pe sfoară sau aţă, unul după fiecare Evanghelie, punându-şi dorinţe. În unele regiuni, nodul respectiv se desface după ce dorinţa a fost îndeplinită, iar în altele, se desface la vreme de încercare, rostindu-se o rugăciune pentru rezolvarea unei probleme. Fetele nemăritate mai obişnuiesc să îşi pună şnurul înnodat sub pernă ca să-şi viseze ursitul.

La Denia celor 12 Evanghelii se obişnuieşte, în unele locuri, să se pună la „Vii", legate între ele, cele 12 lumânări care au fost aprinse în timpul slujbei, câte una pentru fiecare Evanghelie. De asemenea, se duc la biserică vase noi, pâine lumânări şi vin şi sunt lăsate acolo până la Paşti.

În Joia Mare oamenii obişnuiesc să se spovedească. În tradiţia popular, pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest gest ar putea fi înţeles ca o trădare.

Vă recomandăm şi:

Semnificaţia ultimelor zile din viaţa lui Iisus - Săptămâna Patimilor, când Raiul e închis: de ce Vinerea Mare este ziua cea mai neagră din istoria creştinismului

Tradiţii şi superstiţii de Florii: ce să faci pentru binele casei. Ritualuri păgâne de înfrumuseţare, salcia sfinţită în această zi are puteri miraculoase

Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare şi de ce au parte credincioşii de praznic împărătesc, de Buna Vestire

Rugăciuni speciale în Postul Paştelui. Ce canoane de pocăinţă se citesc în biserică pentru „eliberarea noastră de câteva boli duhovniceşti fundamentale“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite