Cea mai gustoasă plăcintă creaţă. Ce pui în aluat ca să iasă fraged, cu ce se glazurează şi cât se ţine la cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plăcinta creaţă se găteşte doar de către gospodinele din Bărăgan. Cu ingrediente puţine, dar cu îndemânare la întins foi subţiri, desertul este delicios. Reţeta preparatului gustos o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Aluat: 

1 kg făină 

4 linguri untură + 1 lingură pentru uns tava

Umplutura: 

500 g brânză telemea 

 10 ouă 

Glazura: 

1 ceaşcă lapte bătut 

1 ou 

 Din apă şi făină se face un aluat care se poate întinde foi. Se împarte aluatul în 4 bulgări şi se întind 4 foicele. În mijlocul fiecărei foicele se pune o lingură de untură. Se împătureşte fiecare foicică ca o scrisorică şi se întinde iar, cât tava. Brânza se rade şi se freacă cu ouă. Umplutura se împarte şi se întinde pe cele patru foi. Fiecare foaie se împătureşte şi încreţeşte. Se unge tava, se potrivesc plăcintele. Laptele prins şi oul se bat şi se toarnă peste plăcinte. Se lasă în cuptor 30 de minute să se rumenească.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite