Cea mai gustoasă reţetă. Cum faci varza dulce cu mărar, cu ce o frăgezeşti şi în cât ulei se căleşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varza dulce călită, un preparat delicios FOTO gustos.ro
Varza dulce călită, un preparat delicios FOTO gustos.ro

Cea mai bună mâncare de varză este cea călită. Reţeta preparatului delicios o regăsim la  Radu Anton Roman, maestrul gastronomiei româneşti.

Autorul ne dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) secretele mâncării de varză dulce.  Iată ce nota autorul, în stilu-i inconfundabil, despre acest preparat delicios: "Când vine primăvara, cea a trufandalelor, vărzica tânără şi fină ca un miez de fruct se cunună regeşte cu mărarul. Pe cât de solemnă şi de grea e zicerea verzei toamna, pe atât de senin şi jucăuş e gânguritul ei primăvara-vara".

Ingrediente:

3 linguri untdelemn

2 morcovi, tot tineri şi fragezi

sare, piper, paprica

1 lingură de pastă de roşii

2 legături de mărar

200 ml supă de pasăre

200 g iaurt

200 g carne albă (piept de pui dezosat)

1-2 cârnaţi

100 g măduvă de viţel

6 verze potrivite

Mod preparare:

•    Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă

•    Carnea se taie cubuleşe, cârnaţii felii, morcovii se rad

•    Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă

•    Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute

•    Se toacă mărarul

•    Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul.

Taine: Varza mai în putere se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit.

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Explozie de infectări SARS-CoV-2 în lume şi în Europa pe fondul relaxărilor. Ce se întâmplă în România - INFOGRAFIC

Asociaţie: Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2. Cât ar plăti consumatorii

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite