Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cea mai gustoasă salată de vinete. Cât se lasă la scurs după coacere, secretul preparatului delicios

6
28 Sep 2021 06:34:19
Autor: Ionela Stănilă
Salata de vinete, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Salata de vinete, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi vedeta „borcaniadei“ de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete şi zacuscă, vinete împănate în suc de roşii, în ulei etc.

Reţeta delicioasei salate o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Ingrediente:
 
1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
1 pahar untdelemn
1 ceapă roşie
1 lingură oţet mere 
2 roşii coapte
sare, piper, după voie 
 
Mod de preparare:
 
Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un tocător înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul. Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet. Se ornează cu felii de roşii.
 
Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Vă mai recomandăm şi;
 
Cinci producători străini se bat să furnizeze maşini de teren către MApN. Ce modele propun producătorii FOTO
 
Începe imunizarea celor vaccinaţi cu primele două doze de ser împotriva COVID. Tot ce trebuie să ştii despre rapel

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Adrian Foangǎ
28.09.2021, 08:00:29

Otet si samnatana la salata de vinete... iese o cacaneala.

-9 (17 voturi)
Adrian Andrei
28.09.2021, 09:07:03

Bravo, trebuie inlocuite cu chia, ylang-ylang, avocado si ulei de canola! Tu iar ai confundat bucataria cu toaleta?!

+8 (16 voturi)
Ionel Marcu
28.09.2021, 09:31:53

Și la bucătăreală te pricepi, chef Adriene?!

+10 (14 voturi)
Amdo Odma
28.09.2021, 09:33:42

Adrian Foanga , foarte corect. Sa bagi otet sau smantana sau maioneza in salata de vinete e o porcarie, modifica tot gustul in rau. Ceapa sa fie cat cuprinde. Daca ii mai adaugi si usturoi aia nu mai e salata de vinete romaneasca, mai degraba seamana a kiopoolu.

+2 (4 voturi)
Ionel Marcu
28.09.2021, 09:33:57

E bine să mâncăm cât mai multe legume și cât mai puțină carne dacă vrem să apucăm mai mult de 57 de ani, cât a trăit RA Roman, un obsedat de ghiftuială. Ce burdihan avea, ăla nu l-a obținut cu vinete!

+13 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările