Cea mai ieftină reţetă. Cum faci castraveţi muraţi de vară, câtă sare se pune în saramură şi cu ce se acoperă borcanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castraveţii puşi la murat vara sunt un adevărat deliciu. Uşor de preparat, murăturile însoţesc orice friptură sau mâncărică de cartofi ori fasole. Reţeta cartaveţilor în saramură o regăsim la regratatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce nota autorul despre acest preparat: Principala condiţie a valahului ce pune murături şi vara: prospeţimea. Deci, să fie castraveţii tari, mici, lucioşi, să respire sănătate şi tinereţe.

Ingrediente:

5 kg castraveciori 

sare, 2 linguri la 1 litru zeamă 

2 căpăţăni usturoi 

mărar uscat, crengi

Mod de preparare:

Castraveciorii se potrivesc în borcan (unii le taie capetele, să se mureze mai repede) cu căţei de usturoi pe ici pe colo, şi se căpăcesc cu crengi de mărar. Apa cu sare se pune la fiert, şi, după ce a clocotit câteva minute, se lasă să se limpezească. Se toarnă zeama, un pic răcită, şi se leagă borcanul.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
 

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite