Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cea mai ieftină reţetă. Cum faci cele mai bune chiftele din cartofi şi ingredientele care fac preparatul delicios

0
5 Jul 2020 02:00:02
Autor: Ionela Stănilă
Chiftelele din cartofi, un preparat delicios FOTO Adevărul
Chiftelele din cartofi, un preparat delicios FOTO Adevărul

Cu multă verdeaţă, cu brânză de vaci ori telemea, un delicios aperitiv se găteşte cât ai clipi. Chiftele din cartofi sunt simple, gustoase şi sănătoase, iar reţeta preparatului o regăsim în lucrarea celebrului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce scria autorul despre acest fel de mâncare:
 
„Cel mai la îndemână şi mai răspândit surogat de chifteluţe (dac’ar şti sarazinii ce-am facut noi din chiofte-ul lor!), o minciunică placută şi cu miros bun, dar mai ales cu gust parşiv, de bună seama la fel de bun pe cât cel din carne, dar parcă mai fraged, mai subtil. Dacă telemeaua e destul de sărată, lucrătura seacă cere, după o ţuică, vin sprinţar, alb, ori o bere rece şi multă.
 
Ingrediente:
 
Cu brânză de vaci:
500 g cartofi
2 ouă
200 g brânza de vaci
150 g făină
untdelemn pentru prăjit
sare
mărar (merge şi uscat)
 
Cu telemea:
1 kg cartofi
2 ouă
300 g telemea
piper
200 g mălai
100 ml ulei
1 legătura de mărar
 
Mod preparare:
Cu brânză de vaci:
 
Taină: Puneţi la orice chiftele, verdeaţă multă, tocată - mărar, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, chiar lobodă sau salată verde - şi veţi reuşi, şi chiftelele, şi în viaţă.
•    Se fierb cartofii, se curăţă, se rad fin.
•    Se amestecă ouăle, făina, brânza, sare, mărar, alte verzituri.
•    Se formează chifteluţe cât nuca, turtite, care se prăjesc în ulei
•    Ca aperitiv se oferă cu tuică (iarna, neapărat fiartă), telemea sau cascaval ras şi smântână, dar e şi o excelentă garnitură.
 
Cu telemea:
•    Cartofii se fierb bine şi se curăţă
•    Se toaca mărarul
•    Se frământă cartofii cu brânza, piperul, ouăle şi mararul (sau şi alte verdeţuri)
•    Se formează chiftele, se tăvălesc prin mălai
•    Se prăjesc în ulei incins
•    Se oferă cu smântână“.
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Vă mai recomandăm şi:
Prăjituri moldoveneşti. Cum se prepară renumita „babă din tăieţei în două culori“
 
Cum se prepară ciudata chisăliţă moldovenească din corcoduşe verzi. Pare desert, dar se serveşte cu mămăligă

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii