Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cea mai ieftină reţetă: cum faci prazul cu măsline. Condimente care-i dau savoare

0
23 May 2020 04:10:01
Autor: Ionela Stănilă
Mâncărica de praz, un preparat delicios FOTO Adevărul
Mâncărica de praz, un preparat delicios FOTO Adevărul

O mâncărică delicioasă care poate fi preparată rapid este prazul cu măsline. Cu ingrediente puţine, dar gustoase, dacă este respectată întocmai reţeta gătirii, pe care o regăsim la regretatul gastronom, Radu Anton Roman, preparatul va fi spectaculos.

Ingrediente:
 
3 tulpini groase de praz
1 pahar untdelemn
3 roşii 
1 ceapă
3-4 căţei de usturoi
1 legătură mărar 
100 g măsline negre, zbârcite
sare, piper, boia (după gusturi)
1 lingură zeamă de lămâie (că merge cu măsline) sau 1 păhărel de vin alb 
 
Mod de preparare:
 
Ceapa, roşiile şi usturoiul se toacă mărunt. Ceapa se rumeneşte în ulei, la foc mic. Când e aurie se adaugă roşiile, usturoiul, paprică, piper. Se taie prazul îmbucături. După 5 minute de clocote modeste se pune la rumenit şi prazul, se stinge cu o ceaşcă de apă, se lasă să molcomească o juma’ de ceas. Se scot sâmburii (deşi nu e neapărat nevoie) din măsline. Dacă a trecut jumătate de oră, se pun şi măslinele la fiert, 5-10 minute, să se cunoască cu mâncarea, împreună cu zeama de lămâie (sau păhăruţul de vin). Se toacă mărarul. Când e gata se potriveşte de sare şi se presară mărar. Dacă aş fi pus vreo două trei bucăţi de carne de viţel sau un pui încă de la început, cu ceapa împreună la prăjit, fiertura ar fi fost straşnică şi ar fi semănat a mâncare, nota autorul.
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii