Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cea mai sănătoasă şi ieftină reţetă. Cum faci o pâine bună în casă şi cât laşi la crescut aluatul ca să iasă pufoasă

2
27 Feb 2020 04:00:08
Autor: Ionela Stănilă
Pâinea de casă, un preparat sănătos şi gustos FOTO Adevărul
Pâinea de casă, un preparat sănătos şi gustos FOTO Adevărul

Pâinea pregătită în casă este sănătoasă şi deosebit de gustoasă. Spre deosebire de cea din comerţ, aluatul nu conţine amelioratori şi E-uri şi poate fi păstrată mai multe zile, fără se se fărâmiţeze. Reţeta preparatului o regăsim la Radu Anton Roman.

 
Ingrediente:
 
1 kg făină de grâu 
1 lingură drojdie 
0,5 litri apă 
1 linguriţă zahăr 
1 linguriţă untdelemn 
1 lingură sare 
 
Plămădeală: Drojdia se desface în puţină apă caldă şi o linguriţă de zahăr apoi se amestecă cu 2-3 pumni de făină şi puţină apă călduţă. Plămădeala obţinută se bate până face băşici, se presară cu făină şi se lasă să crească la căldură, spre 1 oră.
 
Aluat: Făina rămasă se cerne în copaie. Când plămădeala a crescut, se amestecă cu făină, ulei şi sare şi se frământă, turnând apă caldăp, puţin câte puţin, până nu se mai lipeşte de mâini. Se lasă coca la dospit, cât e nevoie – 2-3 ore . Aluatul se formează pâini şi se dă la cuptor, la foc potrivit, 1 ceas.
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
 
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

spaima vitelor
27.02.2020, 14:59:12

N-am rabdare. Las maiaua la dospit in mijlocul fainii 10 min, apoi amestec si adaug apa pana nu se mai lipeste coca, apoi framant pe blat, formez 4 batoane de coca, bag la cuptor 10min la 175grade si alte 10min la 200grade, apoi scot din cuptor si invelesc in prosopurile de bucatarie si mai las un sfert de ora sa respire si sa-si termine procesele interne. Dureaza putin peste o ora, de munca ar fi 15 minute, insa e varianta super lenesa :))

foarte atent
27.02.2020, 15:19:09

dar basicile sa fie rotunde sau ovale ?! mai mari, mai mici ?!