Cea mai simplă şi ieftină mâncare. Cum prepari cel mai bun piure de cartofi, după reţeta lui Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un piure pufos, o piatră de încercare pentru gospodine FOTO Adevărul
Un piure pufos, o piatră de încercare pentru gospodine FOTO Adevărul

Despre cea mai comună garnitură care însoţeşte cu succes o friptură, regretatul gastronom Radu Anton Roman spunea că se pregăteşte mai greu decât o oală cu sarmale. Pentru gospodinele care nu doresc să dea greş cu acest preparat, Roman a publicat paşii reţetei în cea mai recent lucrare a gastronomiei româneşti, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Ingrediente

1 kg de cartofi
3 linguri de unt (poate mai mult)
1 pahar mare de lapte
1-2 linguri de zahăr
sare, câtă vă place

“Atâtea rateuri lamentabile am văzut la piure, încât mi-e teamă să mai gust, pe unde mă duc. Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib (iertaţi-mă, am fost aseară într-o vizită şi mi-au dat bucăţi de carosabil pe post de piure, cerându-mi, înflăcăraţi de speranţe, părerea - şi asa am pierdut niste prieteni), nota autorul.

Mod preparare

Taină: 2 linguri de brânză foarte proaspătă de vaci (bine scursă de zer, să fie dulce) dau carnaţie unui piure bine frecat.
 
•    Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, (sau se fierb gata curăţaţi, să nu ceară asa mult lichid) se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc
•    Se încinge tare laptele, se amestecă cu zahăr şi sare
•    Untul moale se freacă cu brânză de vaci şi puţin lapte, până sunt toate o pastă
•    Se pune lapte fierbinte şi unt în cartofi şi se amestecă îndelung, să fie spumos-grăsos.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Viaţa grea a ţăranului din Bărăganul interbelic: mânca mămăligă, spăla rufe la râu şi era măcinat de tuberculoză

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite