Cea mai uşoară reţetă de pe vremuri. Cum faci turte ca ale bunicii, un aperitiv gustos şi sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turtele, un aperitiv gustos şi sănătos FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com
Turtele, un aperitiv gustos şi sănătos FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com

Turtele de pe vremea bunicii, pregătite din ingrediente simple şi sănătoase, se regăsesc şi astăzi în bucătăria gospodinelor din Bărăgan. Gătite ca odinioară la ţară, turtele făcute în casă sunt un deliciu. Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, pasionată de gătit, meştereşte şi în prezent bunătăţi moştenite de la bunica sa.

“Bunica le zicea pur şi simplu „turte” şi ce bune erau şi ce mult mi-ar plăcea să mai fie bunica, să mă mai aştepte cu „turnul” de turte calde, înfăşurate în prosoapele de bumbac brodate cu borangic!“, îşi aminteşte gospodina. Iată reţeta turtelor care pot fi consumate cu salate, la un tort aperitiv, cu dulceaţă ori cu lapte bătut.

Ingrediente:

500 gr. făină + 100 gr. pentru înfăinat planşeta
o cană de apă caldă (250 ml.)
un cub de 25 gr. drojdie proaspătă
o linguriţă de sare
o lingură rasă de zahăr
3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

calarasi turte

Într-un castron încăpător se pune făina cernută, ţinută la cald anterior preparării. În centrul făinii se face o gropiţă. Drojdia se freacă cu zahărul într-un castronel micut până se va lichefia. Se toarnă jumătate din cantitatea de apă călduţă peste ea, se amestecă apoi şi cu două linguri de făina şi această compiziţie obţinută se toarnă în gropiţa făcută în făină.

calarasi turte

Se presară cu mâna puţină făină deasupra drojdiei şi se acoperă cu un prosop, lăsându-se la crescut, într-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute.

calarasi turte

Când îşi va dubla volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, la început, apoi cu mâna.  Se toarnă peste maia restul de apă, uleiul şi sarea şi se frământă până se obţine un aluat moale care seamănă foarte bine cu aluatul de pâine! Se acoperă cu un prosop moale şi se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până când aluatul este foarte pufos. Apoi coca se împarte în biluţe care se întind cu sucitorul.

image

Fiecare disc trebuie să fie gros cam de 4 mm. şi se lasă la crescut încă 10 minute. După ce au mai crescut puţin, se coc fie în cuptor, fie într-o tigaie teflonată pusă pe flacăra aragazului. Nu se unge tigaia! Se pune turta în tigaie, se lasă până devine aurie şi face băşici mari. Se întoarce pe partea cealaltă cu o paletă şi se procedeză la fel, când se umflă şi se aureşte se ia din tigaie.

calarasi turte

Vă recomandăm şi:

Secretul celui mai sănătos şi gustos sos de roşii. Cât se fierbe şi de ce se pun zahăr caramelizat şi vin în preparat

Cum faci cea mai bună tocană oltenească. Reţeta celui mai popular fel de mâncare: cât trebuie să fiarbă ca să fie delicioasă

Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite