Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cea mai bună varză murată. Câtă sare se adaugă şi când se face prima pitroceală

2
4 Oct 2019 04:18:21
Autor: Ionela Stănilă
Varza murată la butoi, un deliciu FOTO Adevărul
Varza murată la butoi, un deliciu FOTO Adevărul

Pusă la murat după reţeta celebrului Radu Anton Romna, varza murată iese un deliciu. Regretatul gastronom îi învaţă pe români cum să acrească varză pentru iarnă, dar şi ce condimente să adauge pentru a ieşi gustoasă.

Ingrediente:
 
Verze, câte încap în putinică (cam 20-25 sã zicem) 
 20 crengi de mărar uscat 
 10 rădăcini hrean 
 10 legături cimbru uscat 
 1 pahar piper boabe 
 4-5 pumni boabe de porumb 
 3-4 gutui galbene 
 sare, cam 1,5 kg, grunjoasă.
 
Mod de preparare:
 
Varza se lasă vreo 15 zile afară, s-o bată bruma, s-o frăgezească. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi var nestins, 1 kg, să se cureţe.

Se spală iar, în câteva ape, neapărat clocotite. Capacul (sau o leasă de şipci) se opăreşte bine . Pe fundul butoiului care e pus în pivniţă se presară mai întâi un strat de sare, foi de varză, ceva cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui. Căpăţânile de varză se curăţă de foi rele şi se şi scobesc pe cocean, apoi se îndeasă bine, cu coceanul în sus. Se presară sare pe fiecare varză, se mai potrivesc rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie şi se pun alte verze, tot aşa, strat după strat, până se umple butoiul. În dreptul cepului se face o leasă de crenguţe de mărar, să nu se astupe, să se poată pritoci. Ultimul strat e de sare.

Se potriveşte capacul (leasa) şi se apasă cu o lespede de gresie bine grijită; varza îşi va lăsa mai iute apa . Se acoperă butoiul cu o cârpă curată şi se uită de el o zi şi o noapte. Dacă după atâta timp varza nu a lăsat apă cât s-o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, câtă trebuie s-o înece de-o palmă. După o săptămână se face prima pritoceală: se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, turnându-se iar în butoi, pe deasupra. 

Se gustă zeama, se mai potriveşte de sare: ori se mai pune sare, ori se mai ia potroacă şi se mai pune apă chioară. Butoiul, capacul, piatra se şterg cu o cârpă udă de rachiu tare. Se mai pritoceşte, o dată la săptămână, până s-a acrit ca lumea, apoi, tot la 10-20 zile (după cât e de cald ori frig). E bună deja la 3 săptămâni.
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Bibi Loi
4.10.2019, 08:40:45

Corectati "PITROCEALA" din titlu.

+1 (1 vot)
foarte atent
4.10.2019, 18:56:44

asa proportii dupa ureche...20 verze la 1,5 kg sare...pai verze mari sau mici ?! si cata apa?! putinica ce volum are?! pai poate sa iasa foarte sarata sau nesarata!!!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările