Cel mai mare spital din Bărăgan, în criză de medici. Cât ajunge să câştige lunar un anestezist la Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi are mare nevoie de ajutor. Deşi este cea mai mare unitate medicală din Bărăgan, la 130 km de Bucureşti şi 140 km de Constanţa, cu conexiune rapidă la autostrada A2, în prezent are un singur medic anestezist.

În spital mai este nevoie de zeci de doctori la secţiile de cardiologie, pediatrie, nefrologie, gastroenterologie, neurologie, UPU, Boli Infecţioase, ORL, imagistică. Pentru a găsi colegi dispuşi să vină să lucreze la Călăraşi, conducerea spitalului a lansat un apel disperat şi prezintă o ofertă de nerefuzat. Un medic specialist ATI ajunge să câştige la Călăraşi, cu tot cu sporuri, între 12 şi 14.000 de lei. 

„Oferim un spor de 75%, program flexibil, apartament în bloc nou pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Călăraşi. Suntem o ochipă tânără, dispusă oricărei forme de colaborare, avem dotări de ultimă generaţie, dar ducem lipsă de medici. Cei care aleg să vină la Călăraşi trebuie să ştie că vor găsi aici toate condiţiile pentru a face performanţă, pentru a-i ajuta pe pacienţi. Din păcate, în prezent, avem un singur medic la ATI, iar de pacienţi nu ducem lipsă. Ne este foarte greu. Pentru a susţine activitatea spitalului avem disponibile 9 posturi de medic specialist ATI şi 1 post de medic primar ATI”, a explicat dr. Georgiana Enache, director medical interimar la Spitalul Judeţean de urgenţă din Călăraşi. Pe lângă munca într-un mediu modern, medicii pot beneficia şi de alte avantaje: participări la congrese, abonamente la reviste de specialitate.

Dotări de ultimă generaţie

Spitalul are o secţie ATI renovată recent, cu 25 paturi, 9 ventilatoare (încă 19 au fost comandate şi urmează să fie livrate), 29 monitoare (15 comandate) şi 1 post de dializă. Blocul operator central este nou (2019). Echipa chirurgicală este majoritar formată din medici tineri şi entuziasti, din specialităţile chirurgie generală, ortopedie, ginecologie, oftalmologie, ORL, chirurgie plastică. Spitalul are linie de gardă traumatologie, chirurgie, ginecologie şi dispune de computer tomograf şi RMN.

Imagine indisponibilă

"La noi vor găsi deschidere oricâror iniţiative, vom face referate de necesitate, în funcţie de cerinţele fiecărui coleg care alege să să alăture echipei din Călăraşi. La ATI, de exemplu, doctorului Emerich Kovacs, care vine de la Slobozia, i s-a oferit tot sprijinul pentru echiparea secţiei pe care o conduce. Mai vin câţiva medici 2-3 zile pe săptămână şi asigură gărzi, dar în majoritatea timpului suntem descoperiţi. Este o situaţie dificilă. Este nevoie să punem toţi umărul pentru a ieşi din această situaţie, pentru a-i ajuta pe pacienţi”, a spus dr. Georgiana Enache.

Imagine indisponibilă

Şi la celelalte secţii din spital, deficitul de medici reprezintă o problemă. La cardiologie există un singur medic şi 2-3 zile pe săptămână, după-amiaza, mai vin câţiva doctori pentru a consulta pacienţii. "Un medic tânăr, cu iniţiativă, cu dorinţa de a construi, se poate integra perfect în colectivul nostru. Atunci când sunt probleme şi acţionezi punct ochit-punct lovit situaţia nu poate fi scăpată de sub control. Avem nevoie de medic şi la Gastroenterologie, am primit recent un aparat modern pentru endoscopie care trebuie pus în funcţiune. Au mai sosit şi alte aparate pentru Ambulatoriu care vor deservi toţi călărăşenii cu probleme. Trebuie doar să găsim oameni dispuşi care să facă echipă cu noi la Călăraşi", spune dr. Enache.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite