Cele mai frumoase trasee de cicloturism şi de pescuit de la Dunăre: Aventură pe biciclete sau în bărci închiriate gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care ajung la Călăraşi se pot delecta cu frumuseţile de la Dunăre pedalând pe o bicicletă sau ieşind la într-o plimbare cu barca, toate închiriate gratuit de la Consiliul Judeţean. 10 biciclete normale şi 5 bărci cu vâsle îi aşteaptă pe pasionaţii de călătorii în aer liber. Patru trasee de cicloturism şi unul de pescuit pe Dunăre sunt puse la dispoziţia doritorilor.

„Având în vedere tendinţele actuale la nivel internaţional privind cererea de produse turistice derulate în natură, potenţialul turistic natural de pe malul Dunării poate aduce judeţul Călăraşi în rândul destinaţiilor turistice interesante şi poate produce beneficii socio-economice pe termen lung populaţiei locale.Astfel, această zonă deosebit de bogată în resurse naturale, cu situri de importanţăa comunitară, poate duce la dezvoltarea ecoturismului in judeţul Călăraşi. Prin acest proiect se doreşte promovarea ecoturismului în zonă şi valorificarea potenţialului turistic. În prezent, deşi zona Dunării este străbătută de două trasee de ciclism - Euro-Velo-Cortina de Fier din Finlanda până în Turcia şi Euro-Velo 6, de la Atlantic la Marea Neagră, nu există marcaje corespunzătoare şi indicatoare turistice care să direcţioneze turistii şi să-i indrume spre facilităţi de agrement şi de cazare.

calarasi drumetie

O zona ciclo-turistică amenajata corespunzator pe malul Dunării Călărăşene poate fi inclusă în circuitul european Euro-Velo, mai ales că traseul dunărean este unul deosebit şi trebuie integrat cu puncte de legătură cu alte trasee.O altă posibilitate de promovare este în rândul turiştilor străini, care pot veni pentru pescuit, existând excelente locuri pretabile pescuitului pe braţele Dunărea Veche şi Borcea”, a explicat Marius Fulga, manager public la Consiliul Judeţean Călăraşi.

calarasi drumetie

În prezent, pe raza judeţului Călăraşi există 4 trasee de cicloturism, care se adresează atât cicliştilor de şosea, cât şi cicliştilor amatori de off-road, dar şi un traseu de pescuit.

Distanţe cuprinse între 46 şi 50 de kilometri

Cele patru trasee de ciclism au distanţe cuprinse între 46 şi 50 de km, au un nivel scăzut de dificultate şi pot fi parcurse într-un interval de timp cuprins între 4 şi 7 ore, fiind localizate astfel:

C1 Căscioarele-Olteniţa-Mânăstirea

C2 Mânăstirea-Călăraşi

C3 Olteniţa-Dorobanţu 

C4 Dorobanţu-Chiciu-Călăraşi

calarasi drumetie

Pasionaţii de pescuit vor putea folosi traseul special creat care se întinde pe o distanţă de 18 km, de la Călăraşi până la Vicina.

Cum se face închirierea

Cei interesaţi de cele cinci trasee mai sus menţionate pot închiria, în mod gratuit, 10 bicilete şi 5 bărci nemotorizate de la sediul Consiliului Judeţean Călăraşi, pe baza unui proces-verbal. Oamenii vin cu buletinul şi încheie un proces verbal prin care li se aduce la cunoştinţă obligaţiile pe care le au, iar pentru o zi întreagă sau un weekend pot beneficia de o bicicletă sau o barcă. 

calarasi drumetie

În baza unei solicitări la Serviciul Administrativ, pe baza buletinului, fără bani, pentru o zi, maximum 2, în weekend se pot închiria o bicicletă sau o barcă. Procesul verbal se încheie în 2 exemplare. Bărcile sunt simple, normale, din fibră de sticlă şi sunt acostate la ponton. Încercăm astfel să încurajăm mişcarea şi transportul ecologic .

calarasi drumetie

Anul trecut, de exemplu, au fost foarte mulţi solicitanţi, a fost vreme frumoasă şi până în noiembrie au făcut plimbări în aer liber. Şi turiştii care vin la Călăraşi profită de această oportunitate. Ei se pot duce oriunde, nu trebuie neapărat să urmeze traseele marcate de noi. Avem montate şi panoui de marginea drumului de unde pot afla informaţii despre campare, despre ce puncte de interes pot fi vizitate, a explicat Marius Fulga.

Proiect în valoare de 400.000 de lei

Bicicletele şi bărcile au fost achiziţionate în cadrul proiectului Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării Călărăşene prin eco-turism, în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit. Proiectul , în valoare de 400.000 de lei, a fost finanţat prin Fondul European pentru pescuit.

calarasi dunare

Prin acest proiect a luat naştere şi un concurs de ciclism, organizat anual de Consiliul Judeţean, un element care va contribui la crearea brandu-ului local şi care a bifat deja 5 ediţii. Este vorba despre Cursa dunării călărăşene, competiţie ciclistă care adună anual peste 300 de participanţi din toată ţara la Călăraşi.

calarasi dunare

Potenţialul turistic al zonei este unul ofertant, aici existaând rezervaţii naturale şi situri clasificate Natura 2000, ostroavele adăpostind specii de plante rare şi păsări ocrotite prin lege. În judeţul Călăraşi există 9 situri Natura 2000 precum: braâul Borcea, pe care se afla balta Ialomiţei (acest sit adaposteste 42 de specii de păsări protejate prin Directiva Păsări 79/409/CEE, 58 de specii listate în anexa Convenţiei privind speciile migratoare de la Bonn), sit-ul Ciocăneşti-Dunăre, cuprinde ferma Boianu (formată din 12 bazine cu puiet de peşte, înconjurate de diguri şi canale cu vegetaţie palustră, culturi agricole şi plantaţii de plopi), sit-ul Dunăre-Olteniţa, cu ostroavele Albina şi Georgescu.

Frumuseţile de la Dunăre

În cadrul sitului Dunăre-Ostroave sunt păduri naturale de luncă şi habitate de stufărişuri, se află aria protejată Punctul fosilier de la Cernavodă, declarat monument al naturii. Tot aici se află 3 ostroave declarate rezervaţii naturale: Ciocaneşti, Haralambie şi Şoimu. 

Imagine indisponibilă

Situl Iezerul-Călăraşi este un lac de origine naturală pe care se află stuf şi papură de peste 4ha, pajişti umede, folosit ca fermă piscicolă. Lacul Gălăţui este amenajat ca iaz piscicol şi Valea Mostiştea cuprinde cel mai mare lac din judeţ, de 1.860ha (în perioada de migraşie aici se află peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă). Si-tul Canalele Dunării prezintă pajişti, stufărişuri, păduri virgine, mai ales cele de pe ostroave. 

calarasi dunare

Sit-ul Olteniţa-Mostiştea-Chiciu cu păduri, pajişti, lacuri, perdele de protecţie a malurilor, adăposteşte numeroase specii de păsări. Pe lângă aceste sit-uri există şi două observatoare de păsări la Ciocaneşti şi pe ostrovul Fermecatu şi o potecă de vizitare pe ostrovul Fermecatu.

calarasi drumetie

Traseul de pescuit Călăraşi-Vicina, pe o distanţă de 18 kilometri a fost special conceput pentru a oferi turiştilor ocazia de a descoperi Dunărea şi peisajele de pe malul acesteia Speciile de peşti care populează apele lacurilor şi a bălţilor, dintre care amintim ştiuca (Esox lucius), crapul (Cyprinus carpio), şalăul (Stizostedion lucloperca) sunt căutate cu predilecţie de pescari, iar în apele Dunării şi a braţului Borcea întâlnim somnul (Silurus glanis), sturionii şi scrumbia de Dunăre.  Se poate pescui pe Dunăre, Borcea sau pe canale. Sunt necesare permise de pescuit ANPA pentru Borcea şi  Dunăre .

Unde vă cazaţi şi cât costă

Pentru cazare există mai multe unităţi hoteliere cu diferite facilităţo, în funcţiee de preferinţele fiecăruia. 

Hotel „Călăraşi”:  Situat în Călăraşi, lângă Parcul Central şi pe malul braţului Borcea, Hotelul găzduieşte un restaurant cu meniu internaţional, precum şi un bar şi o recepţie deschisă nonstop.

Hotel “Hestia” Situat aproape de centrul oraşului Călăraşi, oferă camere cu aer condiţionat, Wi-Fi gratuit şi un restaurant. Oaspeţii au la dispoziţie locuri de parcare gratuite. Toate unităţile au TV cu ecran plat cu canale prin cablu, minibar, cutie de valori şi baie privată cu duş, uscător de păr şi articole de toaletă gratuite. Gustări şi băuturi sunt oferite la un cost suplimentar. Cea mai apropiată staţie de autobuz este la 400 de metri, iar gara din Călăraşi este la 1 km. Camera dubla ajunge la aproximativ 200 lei/noapte

Complex turistic Albatros Podul 4 (Hotel).  Situat aproape de centrul oraşului Călăraşi, hotelul oferă camere cu aer condiţionat, Wi-Fi gratuit şi un restaurant. Camerele duble sunt la un pret de 138 lei/noapte.

Hotel Baden. Amplasat pe malul Dunării, acest hotel de 4 stele oferă un restaurant, o grădină şi bărci de închiriat. Toate camerele sunt dotate cu aer condiţionat, TV LCD şi acces gratuit la Wi-Fi. Oraşul Călăraşi se află la 11 kmAutostrada A2 este la 33 km şi asigură acces în Bucureşti cu maşina în 90 de minute. Parcarea este gratuită. O camera dubla ajunge la 165 lei/noapte.

Motel Imperial Lux. Capacitatea de cazare a unitatii este de 10 locuri în 4 camere (două camere duble, o cameră triplă şi o cameră de 4 locuri). Toate spaţiile de cazare dispun de băi proprii, aer condiţionat, TV.  Camerele duble ajung la un preţ de 100 lei/noapte.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite