Cele mai periculoase obiecte pe care le înghit copiii. Pediatrul Mihai Craiu: „Pot produce perforarea esofagului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii mici pot înghiţi accidental diverse obiecte FOTO Shutterstock
Copiii mici pot înghiţi accidental diverse obiecte FOTO Shutterstock

Unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din România îi învaţă pe părinţi ce să facă atunci când copilul înghite accidental diverse obiecte: monede mici, nasturi, baterii sau magneţi. Aceştia din urmă sunt deosebit de periculoşi, iar micuţul trebuie dus de urgenţă la spital.

Dr. Mihai Craiu, fondatorul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii (SVC), explică pe larg ce trebuie să facă părinţii într-o astfel de situaţie. De altfel, spune medicul, una din cauzele frecvente de îngrijorare ale părinţilor care participă la comunitatea virtuală SVC este legată de înghiţirea accidentală a corpilor străini de către copiii lor. 

Pentru lămuriri, medicul postează un scurt articol privind înghiţirea diverşilor corpi străini şi spune că bateriile mici şi magneţii pot cauze probleme deosebite, cum ar fi: perforarea esofagului, dar şi lezarea stomacului sau a intestinului. Pentru extragerea obiectului, la spital, medicii efectuează endoscopie, procedură realizată sub anestezie.

„Situaţii cu care se confruntă părinţii:

1. Cel mai des înghit diverse lucruri nealimentare copiii mici, cu vârstă între 6 luni şi 3 ani. Cei mai mici dintre ei nu pot comunica şi în aceste cazuri emoţiile părinţilor cresc foarte mult.

2. De obicei corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monede mici, piese rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase sau nasturi pot ajunge accidental în gura copilului şi, de aici, mai departe.

3. Semnele de pericol sunt: tusea spastică ce nu se linişteşte deloc, cianoza feţei, respiraţia foarte dificilă, durerile mari cu plâns inconsolabil, imposibilitatea înghiţirii salivei sau salivă cu sânge, vărsăturile frecvente... În aceste cazuri trebuie apelat urgent la medic.

4. Cei mai mari "duşmani" pot fi magneţii şi bateriile mici, de tip pastilă (cele de ceas electronic).

5. Magneţii înghiţiţi, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt şi să lezeze stomacul sau intestinul.

5. Bateriile mici, în special fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia. Mergeţi imediat la spital în aceste cazuri! La copiii cu vârsta de peste un an, care pot primi miere, daţi 2 linguriţe înainte de a pleca de acasă, şi apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin şi a preveni arsura locală esofagiană.

6. Dacă nu sunteţi siguri că a ajuns în stomac corpul străin oferiţi copilului să bea apă. Dacă apa trece uşor puteţi oferi copilului puţină pâine. Orice produs făinos, chiar dacă se blochează la un corp străin din esofag, va fi digerat de enzimele salivare.

7. Corpii străini mici din metal sau plastic se elimină în scaun, în câteva zile.

8. Bateriile si magneţii sau corpii străini foarte ascuţiţi/tăioşi trebuiesc scoşi din stomac. De obicei prin endoscopie, cu anestezie.

9. Dacă nu doriţi astfel de incidente, supravegheaţi modul de joacă al copilului şi îndepărtaţi din camera lui magneţii-bile şi jucăriile/dispozitivele cu baterii mici rotunde.“  

  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum te poţi infecta cu Omicron. Medic: Şansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt 100%

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite