Centrul Medico-Social se extinde. Consiliul Judeţean va amenaja un cămin pentru bătrâni la Vâlcelele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul din Călăraşi se extinde la Vâlcelele
Centrul din Călăraşi se extinde la Vâlcelele

Centrul de Asistenţă Medico-Socială din Călăraşi înseamnă acasă pentru 25 de pensionari bolnavi. Vulnerabili social, fie că au fost abandonaţi de familie, nu au niciun fel de rude ori un acoperiş deasupra capului, bătrânii cu afecţiuni cronice sunt îngrijiţi aici ca la carte. Unitatea funcţionează la capacitate maximă, iar cererile de internare sunt cu zecile.

Pentru a rezolva această situaţie, Consiliul Judeţean Călăraşi va amenaja un cămin de bătrâni şi la Vâlcelele.

În Centrul Medico-Social sunt tratate afecţiunile cronice la persoanele vulnerabile din punct de vedere social, dar nu doar la oamenii străzii, ci şi la cei singuri pe lume care suferă de diverse boli.

"Pentru astfel de situaţii a fost creat. Iniţial am avut 19 locuri, dar în timp, am extins la 25 de paturi. Aproape non-stop sunt ocupate paturile, rare sunt zilele în care avem un loc liber. Gândiţi-vă că Centrul deserveşte peste 300.000 de locuitori ai judeţului. 25 de paturi înseamnă foarte puţin la cerinţele care sunt. Facem eforturi pentru extindere, vom prelua o clădire din comuna Vâlcelele şi sperăm să reuşim să mai creăm încă 45 de locuri. Sperăm ca în toamnă să reuşim să finalizăm pentru încă 25 de locuri de cazare. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Călăraşi, vom reuşi să punem la punct o altă locaţie. Este extraordinar pentru că aici, în oraş, nu avem un spaţiu adecvat de recreere, curtea interioară este mică, acolo va fi un  adevărat parc. Avem o suprafaţă de 8.000 de mp. Zona este generoasă, iar posibilităţile sunt mult mai mari," a explicat Leontin Constantinescu, directorul Centrului din Călăraşi.

Îngrijire permanentă

Personalul Centrului este format din medici, asistente şi infirmiere şi se lucrează non-stop. Bătrânii primesc trei mese pe zi, de trei ori pe săptămână fac baie, iar de patru ori pe lună vine un frizer care îi tunde şi îi bărbiereşte. De asemenea, ei primesc asistenţă medicală permanentă, medicamente şi materiale sanitare.  „E mult de muncă, este greu, dar ne este milă de ei. Ne facem meseria cu drag şi cu mare responsabilitate. Fiecare dintr ei are o poveste, toţi sunt cu afecţiuni grave, dar îi îngrijim cu drag. Ne-am ataşat unii de alţii, suntem ca o familie“, spune Nicoleta Chiran, asistenta-şefă a Centrului.

Bolnavii primesc medicaţie din bugetul unităţii şi parţial din venituri proprii. Unii dintre pacienti au o perioadă foarte lungă de internare. De exemplu, doi pacienţi sunt internaţi în Centrul Medico Social încă din anul 2007.

Bătrânii se simt în siguranţă şi sunt trataţi civilizat. O bătrână din Cuza Vodă povesteşte că cel mai dor îi este să se plimbe prin satul în care a copilărit, să vadă lumea şi să se bucure de o viaţă fără dureri.„Îmi place aici, iar fetele care au grijă de mine sunt ca şi copiii mei. Nu duc lipsă de nimic“, spune femeia.

Ca ea mai sunt alte 24 de persoane, cu poveşti de viaţă diferite, dar care, din nefericire au ajuns în situaţii similare. Pentru toţi, Centrul a devenit căminul de care aveau nevoie pentru a-şi trăi ultimii ani din viaţă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite