Cine deţine firma care a luat la fier vechi 2.450 de vagoane ale CFR Marfă. Compania are afaceri în 25 de ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tawil Group, cea mai mare companie de reciclare a deşeurilor feroase şi neferoase din Europa de Est, care patronează şi Remat SA Călăraşi, a intrat în vizorul anchetatorilor români pentru delapidare. Aafacerea, cu un prejudiciu de peste 6 milioane de euro, vizează 2.450 de vagoane ale CFR Marfă subevaluate şi vândute la fier vechi în beneficiul companiei de pe malul Borcei.

Miercuri dimineaţă, zeci de poliţişti au descins la sediul Remat SA din Călăraşi pentru a ridica documente. Ion Găbreanu, directorul firmei din Călăraşi, a declarat că activitatea societăţii nu a fost întreruptă de “vizita” oamenilor legii. “Suntem la lucru, anchetatorii îşi fac meseria. Le vom pune la dispoziţie toate documentele de care au nevoie. În acest moment, percheziţiile sunt în derulare, mai multe detalii nu vă pot furniza”, a spus Găbreanu.

Libanezi cu afaceri în 25 de ţări

Tawil Group, aşa cum reiese din prezentarea postată pe site-ul companiei, este un grup de firme cu capital integral privat condus şi coordonat de familia libaneză Tawil încă din anul 1964. Obiectul principal de activitate este colectarea si valorificarea deseurilor feroase şi neferoase. De-a lungul timpului, acest grup de firme a reuşit să îşi extindă afacerea ajungȃnd în prezent să opereze în 25 de ţări şi să deţină locaţii în peste 8 ţări care ajută la o bună funcţionare a acestui domeniu de activitate. Grupul de firme deţine în portofoliu afaceri în aproape toată România: Remat Prahova, Remat Călăraşi, Tawil Metal Recycling Deva, dar şi mai multe complexe industriale: Almet Năvodari, Pheornix Medgidia, Arosda Industries( firmele produc aliaje de aluminiu şi producţia de construcţii metalice).

Sponsorizări pentru o viaţă sănătoasă

Şantierul naval Sulina, intrat în posesia grupului Tawil în anul 2011, a suferit modificări şi reamenajări. Astfel, sistemul dispune de o cală de ridicare pentru nave de pana la 10.000 tone, de o platformă de 30.000 mp, de două cheiuri pentru încarcarea deşeurilor metalice şi de asemenea este echipat cu cele mai eficiente foarfeci mobile. De asemenea, European Metal Services Constanta (EMS) reprezintă furnizorul de servcii portuare a grupului de firme Tawil. Este membru al Organizaţiei Operatorilor Portuari, Constanţa.

Grupul de firme Tawil s-a implicat de-a lungul timpului în promovarea unui stil de viaţă activ şi sănătos. “Noi promovăm şi susţinem prin campanii de sponsorizare numeroase activităţi şi evenimente sportive: Echipa Romana de Canotaj, Althelico Bucureşti Squash Club, Federaţia Romȃnă de Squash şi Campionatul Caravana Squash 2014”, se arată pe site-ul tawilgroup.eu.

Remat Călăraşi, preluat în 1998

Fraţii Tawil au ajuns la Călăraşi, pe malul Borcei, în anul 1998. Atunci REMAT s-a privatizat, Tawil Group devenind acţionar majoritar. Acest punct de lucru are o capacitate de procesare de 9.000 de tone/ lună. Începând cu anul 2001, S.C. Remat S.A. Călăraşi a înregistrat profit, obţinând locul 1 în fiecare an, pentru domeniul de activitate cod CAEN 3832 (recuperarea materialelor reciclabile sortate), în funcţie de numărul de salariaţi, profitul net şi cifra de afaceri. S.C. Remat S.A. Călăraşi, a mai obţinut şi Diploma de Excelentă din 3 în 3 ani.

Acuzaţii de evaziune

În vara anului 2015, o altă acţiune a poliţiştilor a vizat grupul de firme al familiei Tawil. Poliţiştii au descins pe 23 iunie 2015 în opt judeţe, l 116 care ulterior au fost duse la audieri, fiind suspecte de evaziune fiscale şi spălare de bani, după ce au fost înregistrate achiziţii fictive de fier vechi la 47 de firme-fantomă, prejudicial produs fiind de 10 milioane de euro. Conform Poliţiei Române, la acea dată, peste 600 de poliţişti au descins în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Vâlcea, Teleorman, Argeş  şi Dâmboviţa. Într-un comunicat de presă, Tawil Abbas, patronul grupului de firme, a demontat acuzaţiile şi a precizat:

“Sper că prin audierea reprezentanţilor acestor firme s-au lămurit suspiciunile cu privirea la relaţia dintre societatea pe care o administrez şi acestea. Eu, Abbas Tawil, îmi desfăşor activitatea împreună cu 750 de angajaţi, încercând cu toţii să scoatem cheltuielile necesare, într-un mediu în care este posibil ca o societate care îşi desfăşoară activităţile în mod legal să fie trasă la răspundere pentru posibile fapte ale furnizorilor doar pe bază de suspiciune”, se arată în comunicat.
 

Vă recomandăm şi:

Descinderi la Remat SA. Cum au fost vândute la fier vechi peste 2.000 de vagoane ale CFR Marfă

CFR Marfă a înregistrat venituri în scădere în primele şase luni. Cauza: transportă prea mult cărbune

Miracolul vine pe calea ferată – cum au revenit pe profit CFR Călători şi CFR Marfă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite