Colegiul Naţional Neagoe Basarab din Olteniţa, la 100 de ani de la întemeiere. Centenarii CB au plantat stejari şi au pus la rădăcină capsule ale timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ceas de Centenar al Colegiului Naţional ”Neagoe Basarab” din Olteniţa, elevii clasei a-V-a, coordonaţi de prof. Mariţa Cucuianu, au marcat momentul prin plantarea a 3 stejari, la rădăcina fiecăruia fiind îngropate capsule ale timpului care conţin mesaje scrise de copii.

"Am gândit acestă activitate ca un eveniment din cele care vor urma în cadrul sărbătoririi centenariului Colegiului Naţional Neagoe Basarab.

Cum fiecare clasă la care am fost dirigintă a avut o denumire, un logo, la fel şi clasa a-V-a la care sunt dirigintă 2018-2022 se numeşte Centenarii NB. Am considerat că plantarea unui stejar este lucrul cel mai important deoarece logo nostru pictat de fosta elevă, Cipleu Erika, cuprinde stejarul din curtea liceului care este plantat din 1928. Începând cu data de 1 aprilie, copiii şi-au scris pe hârtie fiecare ce vor să transmită peste ani în capsula timpului generaţiei viitoare. Acelaşi lucru au făcut şi celelalte clase de gimnaziu care au scris un mesaj din partea clasei, fiecare copil semnând mesajul respectiv.

calarasi oltenita

Cum fiecare dintre noi a avut tricouri albastre, galbene şi roşii, am strâns mesajele şi le-am pus în trei capsule albastru, galben, roşu.

calarasi oltenita

Capsulele au fost îngropate la rădăcina unuia din cei trei stejari plantaţi în curtea bisericii,,Sf.Gheorghe”din Oltenţa. Toate mesajele au fost scrise la dublu câte unul rămânând în ,,Jurnalul Călător”al clasei Centenarii NB.

calarasi oltenita

Această activitate va fi înregistrată la secretariatul liceului pentru a rămâne peste ani . Aceste mesaje au fost postate şi expuse în curtea bisericii ca şi cei veniţi să ia parte la activităţi să cunoască mesajele din capsula timpului. Alături de noi la activitate au participat şi părinţii, bunicii şi fraţii. Filmarea şi pozele au fost făcute de elevii din generaţia,,Dunărea Albastră”care au fost foarte încântaţi să fie alături de noi", a povestit prof. Mariţa Cucuianu. 

Imagine indisponibilă

Copiii au fost cooptaţi în diverse activităţi şi au fost personaje în diverse scenete care au ca temă principală natura. Scopul activităţilor a fost acela de a lăsă ceva care să amintească de această clasă şi acest Colegiu,de a face elevii să înţeleagă importanţa apei, a pădurii, să păstreze şi să prevină deteriorarea mediului, să păstreze şi să întreţină mediul înconjurător, să interacţioneze cu mediul înconjurător. Am încercat să le creez acele sentimente de mândrie şi emoţii, am dorit să interacţionăm unii cu alţii, să petrecem timpul liber împreună în natură .

calarasi oltenita

Evenimentul a debutat cu o scurtă prezentare a liceului de la  înfiinţare şi până în prezent, apoi am plantat stejarii, iar la final am prezentat sceneta S.O.S. Natura, explică profesorul coordonator, Mariţa Cucuianu.

Imagine indisponibilă

Prima etapa din istoria acestui liceu a constituit-o gimnaziul întemeiat în anul 1919, sub patronajul primarului de atunci al orasului Oltenita, Hristescu Danielescu. Din 1927 gimnaziul devine liceu.

Povestea instituţiei de învăţământ

În 1930 liceului i s-a construit un nou local, monumental şi functional, prin contribuţia personală a lui Constantin Alimănăşteanu, important lider politic. Liceul va purta numele acestuia între 1930-1948. Clădirea va fi extinsă între anii 1960-1962. Prin reforma învatamântului din 1948, liceul se va numi „Alexandru Sahia” până în 1990, cu profil pedagogic şi apoi agricol (îmbunătăţiri funciare), redevenind teoretic în 1955. Din 1975 liceul este industrial , dar a pastrat clase de profil teoretic – matematică-fizică – profilul care a cuprins cei mai buni elevi. Transformările de după 1989 s-au reflectat şi asupra acestui liceu. A fost numit „Neagoe Basarab”, după numele domnitorului din timpul căruia datează prima atestare documentara a localităţii Olteniţa(1515) şi a redevenit liceu teoretic.

calarasi oltenita

În toata istoria sa, acest liceu, prin rezultatele activităţii instructiv-educative, a fost principalul factor de ştiinţă şi cultură din zonă, poziţie consolidată în ultimii ani.

calarasi oltenita

Începând cu anul şcolar 2018-2019, liceul a căpătat titulatura de Colegiul Naţional”Neagoe Basarab”.

Tot în acest an şcolar, 2018-2019, CNNB are în derulare proiectul de mobilitate  ERASMUS+PREDAREA-ÎNVĂŢAREA PRIN TIC  2018-1-RO01-KA101-047662  coordonatorul proiectului fiind prof.Ghergu Cezar, iar din echipa de proiect făcând parte 7 cadre didactice Chiţu Ecaterina,Gheorghe Monica,Ciocea Vasilica,Şerban Doina,Chiţu Lucian,Cucuianu Mariţa şi Anghel Daniel. Prin acest proiect de mobilitate, metodele de predare -evaluare au fost îmbunătăţite la clasă ,elevii fiind mai receptivi şi mai conectaţi.

calarasi oltenita
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite