Coşmarul unui avocat aruncat în închisorile comuniste: „Moartea n-ar fi decât o eliberare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pantelimon Chirilă, un strălucit avocat, a murit în temniţa comunistă FOTO memorialsighet.ro
Pantelimon Chirilă, un strălucit avocat, a murit în temniţa comunistă FOTO memorialsighet.ro

Închis la Craiova, Piteşti, Rahova, Poarta Albă, Jilava, un avocat de marcă al României a murit în închisoarea Văcăreşti la 18 august 1952. Deputatul PNŢ Pantelimon Chirilă a fost singurul român care a votat în 1947 împotriva comunismului.

Coşmarul prin care a trecut familia avocatului este greu de descris în cuvinte, potrivit memorialsighet.ro. Aproape toate rudele i-au fost arestate, iar calvarul pe care l-a îndurat timp de un an şi jumătate în cele şase închisori i-au şubrezit şi mai mult sănătatea. Pantelimon Chirilă a fost închis în lagărul de muncă de la Poarta Albă şi, din cauza condiţiilor grele de detenţie, s-a îmbolnăvit foarte grav.

În anul 1952, a fost adus la închisoarea Văcăreşti. În scrisorile pe care le-a adresat familiei, Pantelimon V. Chirilă acuză dureri mari în zona aparatului urinar şi hemoragii prelungite, „provocate” în urma citoscopiei efectuate de nişte „doctoraşi” „în condiţii extrem de grele”. În această situaţie, curajosul om politic rădăuţean îi scria soţiei:

„Restul, cu arestarea, deportarea, împuşcarea etc. – sunt toate floare la ureche, pentru că în astfel de condiţii viaţa e cea de nesuportat, nu moartea. Moartea n-ar fi decât o eliberare”.

Tot din închisoare, dar de la Poarta Albă, Pantelimon Chirilă trimitea o scrisoare către cei dragi, şi care a fost publicată pe site-ul memorialsighet.ro. Iată ce scria avocatul soţiei şi celor doi copii:

Dragii mei,

Am primit cele trimise. Ce bine îmi prind. Vă mulţumesc mult. Şi medicamente. Acum trimiteţi-mi pachet cu alimente c.10 kg. – grăsimi, zahăr, magiun – iar prin mandat 1000 lei. Toate acestea se primesc lunar. Scrieţi-mi mai des. Ce fac copiii? Sănătoşi? Cu şcoala cum o duc şi cu pioneria? Mi-e dor de voi toţi. Marioara ce face? Recursul? Eu sunt mai bine. Poate voi pleca la spital. Mă supără aparatul urinar. Pachet şi bani trimiteţi imediat. Ştiu că vă e greu. Dar ce să fac? Vă sărut cu tot dorul şi dragul, Pintea (Poarta Albă, noiembrie 1951, n.red.)

Avocatul Pantelimon Chirilă a fost arestat în decembrie 1950 fiind acuzat de ”port ilegal de armă” primind apoi o condamnare de 2 ani închisoare pentru ”deţinere de arme”. Închis iniţiat la Craiova şi Piteşti, este mutat la închisoarea din Rahova.

calarasi scriaoare pantelinon chirila inchis de comunisti foto memorialsighet.ro

Una din scrisorile trimise din temniţă FOTO memorialsighet.ro

În 19 iunie 1951 este transferat în lagărul Poarta Albă ”pentru munci”. În 20 iunie 1952 este  adus la închisoarea spital Văcăreşti. Moare în 18 august 1952 la Văcăreşti.

După un an ne-au trimis certificatul de deces

 …Văzând că tata nu mai vine, că trecuseră cei doi ani, mama a făcut tot felul de petiţii. Şi numai după un an ne-au trimis certificatul de deces…  şi câteva obiecte de îmbrăcăminte…  Şi, deci, atunci am ştiut că tata a murit, se arată într-un fragment dintr-un interviu cu Fulga Puşcaşu n. Chirilă, AIOCIMS, Interviul nr. 2344, realizat de Andreea Cârstea la 31 august 2006, la Braşov.

Iată ce declara Fulga Puşcaşu, fiica soţilor Chirilă (n. 1939):

Tata a fost arestat şi după aceea n-am mai ştiut nimic de el. După aia a fost arestată mama şi toate rudele mele. (…) Iar noi am rămas, patru copii minori, dintre care eu eram cea mai mare – aveam 10 ani – fără niciun mijloc de existenţă, cu o soră a mamei, care şi ea era condamnată în acest proces (…) Ivaşcu Maria, dar i s-a amânat executarea condamnării cu şase luni, până vor ieşi ai noştri din închisoare. Mama a fost la şase luni condamnată, tatăl meu la doi ani, dar n-a rezistat. (…)

calarasi victoria chirila sotia avocatului pant chirila foro memorialsighet.ro

Victoria Chirilă, soţia avocatului Pantelimon Chirilă, a fost şi ea închisă pe nedepret FOTO memorialsighet.ro

…S-a întors mama după şase luni… Când s-a dat sentinţa, mama făcuse deja şase luni şi i-au dat drumul. Dar nu i-au dat serviciu. Şi, între timp, ieşise din închisoare şi o verişoară de-a mea, soţia lui George Braşoveanu, Ivaşcu Alexandrina se numea, doctoriţă din Bucureşti… Aceea lucra la Institutul Pasteur, dar după ce i-au dat drumul de la Jilava au trimis-o medic de circumscripţie la Târgu Neamţ… Şi ne-am dus toţi la Târgu Neamţ, pe spinarea ei, pentru că mamei nu-i dădea nimeni serviciu… (…) toţi erau arestaţi, toate rudele noastre… (…) Şi atunci, văzând că tata nu mai vine, că trecuseră cei doi ani, mama a tot făcut tot felul de petiţii. Şi numai după un an ne-au trimis certificatul de deces… (…) şi câteva obiecte de îmbrăcăminte… (…) Şi, deci, atunci am ştiut că tata a murit…, fragment AIOCIMS, Interviul nr. 2344 realizat de Andreea Cârstea la 31 august 2006, la Braşov.

Soţia învăţătoare,  condamnată la 6 luni de detenţie

Victoria Chirilă(1903-1992), soţia avocatului, de profesie învăţătoare, a fost arestată în 1951, anchetată la Piteşti şi Craiova, fiind acuzată de ”deţinere de arme”, condamnată prin sentinţa nr. 923/1951 la şase luni închisoare.

 Acuzat de „port ilegal de arme”

Pantelimon Chirilă(1899-1952), avocat,deputat PNŢ în 1928 şi 1946, a fost arestat la 8 decembrie 1950 şi acuzat de ”port ilegal de armă” ( deşi chiar în fişa sa de încarcerare se precizează că nu deţinea de fapt arme), a fost condamnat  prin sentinţa nr. 923/1951 la doi ani închisoare pentru ”deţinere de arme”. Închis la Craiova, Piteşti, Rahova, Poarta Albă, Jilava. A murit în închisoarea Văcăreşti la 18 august 1952.

La 30 iulie 1947, cu 294 de voturi pentru şi unul împotrivă, s-a decis dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc (aprobată de către Adunarea Deputaţilor, pe baza raportului întocmit de Teohari Georgescu („D.A.D.”, nr. 54, şedinţa din 29 iulie 1947). Dezbaterea în Parlament a avut loc sub conducerea lui Mihail Sadoveanu, preşedintele Adunării Deputaţilor.

 „Moţiunea parlamentarilor, prin care se exprimă această puternică unitate de vederi a tuturor partidelor din B.P.D.” – precizează Scânteia din 31 iulie 1947 -, „a fost îndelung aplaudată şi votată cu 294 de voturi pentru şi 1 contra”. Pantelimon Chirilă (PNŢ), – bucovinean de frunte, a fost singurul deputat care a avut curajul să voteze, în 1947, împotriva comuniştilor.

calarasi scriaoare pantelinon chirila inchis de comunisti foto memorialsighet.ro

Carte poştală trimisă din închisoare FOTO memorialsighet.ro

 „Familia Pantelimon Chirilă era o familie tipic „burgheză”, după criteriile comuniste. Capul familiei era liber-profesionist, avocat, dar şi om politic; soţia, deşi făcuse studii, se dedicase familiei, iar cele doua fete duceau viaţa obişnuită a unei familii din clasa mijlocie românească dintr-un oraş de provincie. […] Pantelimon Chirilă, implicat în politică, este urmărit, condamnat şi, în cele din urmă, încarcerat şi trimis la Canal, „mormântul burgheziei româneşti”, cum se spunea în epocă”.

Pantelimon Chirilă fost prins de Securitate la 8 ianuarie 1951.

În sarcina sa, completul de judecată al Tribunalului Muscel a reţinut:

„Inculpatului Pantelimon i se impută vina că, pe când se afla ascuns, spre a se sustrage de la urmărirea organelor de stat, la domiciliul inculpatei Elena Braşoveanu, a văzut când în vara anului 1949, Druszcz Romuald a scos armamentul şi muniţiunile ce erau deţinute de inculpata Elena Braşoveanu spre a le duce la biserica romano-catolică, unde au şi fost găsite îngropate şi numitul inculpat nu numai că nu a denunţat deţinerea ilegală a armamentului şi muniţiilor, dar chiar el a luat parte la tăierea paturilor acestor arme, tăind chiar el şi a înlesnit astfel transportul lor” (ACNSAS, dosar P. 012621, f. 182).

Prin sentinţa nr. 1022, pronunţată la 8 iunie 1951, de către Tribunalul Muscel, Pantelimon Chirilă a fost condamnat la „doi ani de închisoare corecţională” şi plata a 600 de lei cheltuieli „penale”. În acelaşi dosar cu Pantelimon au fost condamnate, între alţii, soţia Victoria şi cumnata acestuia Elena Braşoveanu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prognoza meteo: Când ajunge în România ciclonul care face prăpăd. Avertisment de la meteorologi, ce ne aşteaptă

Începe etapa a III-a programului Rabla pentru electrocasnice. Ce vouchere se pot genera de astăzi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite