Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Credinţe populare. Ce să faci în ziua de Florii ca să ai spor şi viaţa liniştită

0
13 Apr 2014 09:30:53
Autor: Ionela Stănilă
Cu salcia adusă de la biserică se împodobesc icoanele Foto:I.S.
Cu salcia adusă de la biserică se împodobesc icoanele Foto:I.S.

Creştinii prăznuiesc, astăzi, Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, iar icoanele sunt împodobite cu ramuri de salcie sfinţită. În ziua de Florii, oameniii duc la biserică aceste crenguţe de salcie care sunt slujite de preoţi după care sunt luate acasă.

Creştinii din Bărăgan păstrează cu sfinţenie o serie de obiceiuri populare la sărbătoarea Floriilor. Intrarea Mântuitorului în Ierusalim este cinstită cu fast în fiecare biserică din judeţul Călăraşi, iar acasă oamenii practică adevărate ritualuri pentru spor,  viaţă liniştită şi cu sănătate.

Ca şi în alte zone ale ţării, şi în Muntenia icoanele sunt împodobite cu ramuri de salcie sfinţită. În ziua de Florii, oameniii merg la biserică cu crenguţe de salcie care sunt slujite de preoţi, după care sunt luate acasă. « Se spune că e bine să pui salcie la icoană, pentru binele casei, la coteţele păsărilor şi la grajdurile animalelor pentru a le apăra de boli sau să te încingi la brâu pentru a te feri de dureri de spate », spune Alina Paul, şef secţie Etnografie la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.  

Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii mai obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte.

În plus, se spune că dacă te împărtăşeşti în ziua de Florii, iar apoi îţi pui o dorinţă, aceasta se va împlini într-un timp scurt.

Cum faci să ai păr frumos şi bogat

Nici tinerele nu scapă din vedere câteva tradiţii. „La sate, pe vremuri, se practicau de Florii câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând că în acest fel să le crească părul frumos şi bogat. În alte locuri din Bărăgan, oamenii nu se spală pe cap în această zi tocmai ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare”, spune Alina Paul de la muzeul Dunării de Jos din Călăraşi. Potrivit aceleiaşi credinţe, ceea ce sădeşti în duminica Floriilor nu va da roade. De aceea, nu trebuie să lucrezi şi nici să tai ceva în grădină, să speli sau să faci curat în casă. 

Bătrânii ştiu că dacă-i soare în Duminica Floriilor, ziua de Paşti va fi la fel de însorită. Iar dacă auzi broaştele cântând până de Florii, vara din acelaşi an va fi călduroasă, dar şi plină de ploi şi îmbelşugată.

La Lupşanu se merge cu colindul

În postul Paştelui, în mod special în Duminica Floriilor, în comuna Lupşanu, din judeţul Călăraşi, copiii merg cu « Floriile ». Este un colind în care este exprimată bucuria că a venit primăvara şi că natura s-a trezit la viaţă. Iată versurile :
,,Iată zile-ncălzitoare
După aspre vijelii
Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii !

Primăvară cântătoare
Scoate iarba pe câmpii
Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii!

Lumea-i toată-n sărbătoare
Ceru-i plin de ciocârlii
Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii !

Pe câmp floare lângă floare
Să ne bucurăm copii!
Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii !’’.
 

Vă recomandăm şi:

Cum sărbătorim corect Floriile. Legătura între tradiţia din popor şi simbolurile biblice

Nu mă sunaţi de Florii, să nu ştie lumea că mă cheamă Ghiocel

Patriarhul Daniel: „Sărbătoarea Floriilor înseamnă ieşirea din egoismul vieţii individuale“

Mesaje de Florii şi urări de La mulţi ani: ce să le spui celor dragi şi apropiaţi de marea sărbătoare a ortodocşilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările