Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Criză de sânge în Bărăgan. Donatorii, număraţi pe degete la Centrul de Transfuzii din Călăraşi

0
17 Jun 2015 13:19:14
Autor: Ionela Stănilă
Donatori tot mai puţini Foto:I.S.
Donatori tot mai puţini Foto:I.S.

Pentru că tot mai puţini oameni aleg să doneze sânge pentru a salva viaţa semenilor lor, Centrul de Transfuzii Sanguine face apel către toţi oamenii de bună-credinţă pentru a se prezenta la recoltări.În lunile de vara, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Unitatea medicală, cu sediul în strada Bărăganului nr.1, situată în incinta Policlinicii nr .2(etaj II), roagă toate persoanele sănătoase de pe raza judeţului Călăraşi, să vină pentru a li se recolta sânge. “Sunt zile în care se prezintă un singur donator, în condiţiile în care într-o zi normală trebuie să avem minimum 15 persoane”, spune Niculina Ginghină, directorul Centrului

Recompensă în bonuri valorice

Laboratorul funcţionează de luni până vineri, între orele 8.00-11.30, iar donatorii primesc drept recompensă 7 bonuri valorice, în valoare de 65,45 lei,  şi o scutire medicală de o zi pentru serviciu. „În acest moment ne confruntăm cu foarte puţine donări de sânge, avem în medie pe zi 5-6 persoane care vin la recoltări. Ideal ar fi ca numărul acestora să ajungă la 25 de persoane, însă oamenii nu-şi dau seama de importanţa gestului lor”, spune una dintre asistentele de Laborator de la Centrul de Transfuzii din Călăraşi.

Prima condiţie: să fie sănătoşi tun

Cei care aleg totuşi să salveze o viaţă trebuie să fie sănătoşi, să nu fi avut niciodată antecedente: hepatită, boli cardiace, TBC, sifilis, astm bronşic, diabet, hipertensiune severă, ulcer gastro-duodenal. De asemenea, medicii avertizează donatorii că nu trebuie să consume lichide, sub nicio formă alcool sau cafea,  înaintea recoltării sângelui, ci doar să manânce pentru a evita stările de ameţeală şi slăbiciune.

 

Vă recomandăm şi:

Campanie de donare de sânge, iniţiată de studenţi şi Centrul de Transfuzii Bucureşti. Condiţiile pentru donatori

Operaţii amânate din lipsa sângelui

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările