Cu tehnologie de ultimă generaţie, în lumea viitorului. Cum a pus un tânâr pe picioare un business cu realitate virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul accelerat al evoluţiei din sectorul tehnologic uimeşte în continuare aducând în viaţa noastră noi gadgeturi care revoluţionează atât semnificaţia entertainmentului cât şi a modului în care îţi desfăşoară businessurile activitatea. Un tânăr din Călăraşi a deschis primul studio de realitate virtuală şi augmentată din regiunea sud-est.

Aici, persoane de toate vârstele pot utiliza echipamente de ultimă generaţie pentru studiu, învăţare, joc şi socializare. Investiţia a fost realizată cu fonduri europene în valoare de 178.338,70 lei, finanţarea fiind obţinută prin programul Start Up Plus(Patronatul Tinerilor Întrerpinzători din România, în parteneriat cu ADR Sud Muntenia). De profesie economist, Ioan GHEORGHE, de 32 de ani, el însuşi pasionat de noua tohnologie, a avut ideea înfiinţării unei astfel de afaceri care oferă servicii creative şi recreative prin intermediul realitătii virtuale (VR), dar şi un venit în plus pentru el. Ca să pună pe picioare un astfel de business, tânărul a studiat acest fenomen, s-a instruit constant şi a vizitat mai multe săli de realitatea virtuală din România. Pentru a putea oferi servicii de calitate, tânărul  manager a urmat şi un curs de antreprenoriat. 

De asemenea, Ioan GHEORGHE deţine o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC), de cel puţin 3 ani în implementarea de proiecte europene şi  de 2 ani în managementul unei societăţi. În perioada 2006 - 2018, managerul a absolvit o serie de cursuri şi a obţinut certificări esenţiale pentru acest business. Pentru asimilarea de informaţii corecte privind realitatea virtuală, tânărul a cules şi a studiat o lungă periodă de timp, şi în acelaşi timp, a realizat vizite la câteva săli de realitate virtuală din Bucureşti şi Cluj.

Implicare, studiu şi abilităţi de manager

“Cred că este foarte importantă documentarea, studiul, pregătirea profesională atunci când vrei să faci un plan de afacere.  E nevoie de multă implicare şi de cunoaştera tututor detaliilor, dacă vrei să oferi servicii de calitate şi un business care să reziste pe piaţă. Fiecare mişcare trebuie gândită profund. Primul lucru pe care l-am luat în calcul a fost faptul că atât la nivel local, cât şi la nivel regional nu există un spatiu special amenajat în cadrul cărora oamenii să poată să socializeze, să se relaxeze şi să învete tainele realităţii virtuale.

Imagine indisponibilă

Scopul sălii VR este de a le oferi celor ce au ca hobby jocurile şi tehnologia, o experienţă unică în judeţul Călăraşi şi în judeţele învecinate unde nu există astfel de săli(Ialomiţa, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman), cu totul altfel de ceea ce este prezent pe piaţă în acest moment. De altfel, un alt motiv care m-a determinat să încep acest proiect este potenţialul uriaş pe care realitatea virtuală îl are în ajutarea oamenilor în general, nu doar în studiu ci şi în dezvoltarea personală”, povesteşte antreprenorul.

A creat singur planul de afaceri

Sigur pe experienţa şi abilităţile sale de manager, tânărul din Călăraşi a pus la punct singur un plan de afaceri, care a fost depus pe 17 septembrie 2018 la Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România pentru a obţine finanţare.  La mai puţin de un an, pe 24 iunie 2019 a semnat contractul, iar apoi a primit banii. Este vorba despre prima tranşă, 133.754,02 lei, reprezentând 75% din valoarea subvenţiei, diferenţa urmând a fi direcţionată doar în anumite condiţii, specifice contractului încheiat. Odată obţinută finanţarea, a urmat achiziţionarea celor mai moderne echipamente de pe piaţă. De altfel, tot el singur primeşte clienţii în studio şi îi iniţiază în tainele realităţii virtuale.

Cu ochelarii VR  exişti efectiv într-un spaţiu virtual 3D

În studioul care este deschis publicului din 7 octombrie 2019, antreprenorul a amenajat 2 săli de joc, dotate 4 cu computere şi ochelari VR. „Realitatea virtuală (Virtual Reality sau prescurtat VR) este una din tehnologiile de ultimă generaţie, care cunosc o dezvoltare incredibilă şi o popularitate crescândă. Aşa cum se poate subînţelege din nume - realitate virtuală - prin intermediul acestei tehnologii se va putea experimenta o realitate care nu există, creată de un calculator.

Imagine indisponibilă

Spre desosebire de realitatea augmentată (AR), care permite suprapunerea unei realităţi artificiale (virtuale) peste cea reală, realitatea virtuală nu este concepută pentru a extinde realitatea aşa cum o putem percepe cu ochii, urechile şi celelalte simţuri, ci recreează o realitate în totalitate separată de cea fizică.

Odată folosiţi ochelarii de VR, utilizatorii există efectiv într-un spaţiu virtual 3D, acela al jocului. Gesturile făcute sunt transmise în cadrul jocului, mai mult decât atât ar putea fi posibilă deplasarea fizică într-un dispozitiv de tip bandă rulantă, care va avea rolul de a produce deplasarea în cadrul jocului.

Imagine indisponibilă

Cu siguranţă că în doar câţiva ani, realitatea virtuală, plus multe alte tehnologii nou apărute, vor deveni noua normă tehnologică. Realitatea virtuală este un mediu generat de computer care vă permite să interacţionaţi folosind corpul vostru. Când eşti echipat cu căşti VR şi controale de mişcare, sunteţi transportat într-o lume nouă. VR este incredibil de intuitiv, oamenii care nu s-ar considera în mod normal gameri consideră că pot ridica cu uşurinţă şi juca majoritatea jocurilor, deoarece răspund în mod natural la acţiunile lor, ”, spune antreprenorul.

În studioul VR  poate veni oricine, cu condiţia să respecte regulile. Sălile sunt proiectate cu anumite măsuri de siguranţă, şi anume, locurile de joacă sunt acoperite cu pavele de cauciuc de 1,5cm pentru a-i proteja pe oaspeţi de orice căderi. Clienţii sunt sfătuiţi să poate încălţăminte adecvată, tocurile înalte nu sunt recomandate. 

Ce servicii sunt oferite clienţilor

Serviciile oferite  de studioul VR cuprind mai multe categorii. În cele din categoria divertisment sunt incluse jocuri diverse pentru toate vârstele din domenii precum: sport, acţiune, auto, arcade, grafică etc. În prezent se lansează din ce în ce mai multe filme care pot fi vizionate în VR şi există din ce în ce mai multe opţiuni prin care utilizatorii îşi pot crea singuri conţinutul pe care să îl poată vedea în VR. Există pe Youtube videoclipuri care pot fi redate la 360 de grade, adică mutarea mouse-ului va duce la schimbarea focalizării. În realitatea virtuală, astfel de filme vor putea fi văzute în 3D. Industria jocurilor pe calculator este una majoră pe piaţa de software şi continuă să crească.

Imagine indisponibilă

De asemenea, şi elevii pot veni la studio, unde se poate realiza educaţie „La locul faptei” : Toţi elevii pot studia ceva în cadrul materiei/temei studiate. Este de ajuns să descarce o aplicaţie de „edutainment”, iar universul virtual se deschide ca prin magie pentru toţi elevii pentru domeniul istorie, biologie, astronomie, matematică, chimie, engleză, precum şi turism virtual, execursie etc., explică tânărul.   Pentru una dintre aceste experienţe de neuitat, clienţii vor plăti 35 lei pentru 30 de min, respectiv 60 lei pentru 60 de min, fiecare minut ce depaseste cele 60 de minute va fi tarifat cu 1 leu/min. Tot aici se pot organiza petreceri private, evenimente corporate, zile de naştere, training.

Imagine indisponibilă

Virtual Reality Studio, situate pe strada Progresul colţ cu Gheorghe Lazăr, bl B13, parter (Zona BRD), este deschis după următorul program: Luni-Vineri: 17.00-21.00, Sâmbătă-Duminică-14.00-21.00 Pentru mai multe detalii sau rezervări, puteţi accesa adresa web www.vrstudiocalarasi.ro sau pagina de facebook https://www.facebook.com/VirtualRealityStudioSRL .

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite