Cum alegem cea mai bună carne pentru mesele de Sărbători. Sfaturile măcelarilor şi nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când cumpărăm carne de porc trebuie să fim atenţi la calitate FOTO I.S.
Când cumpărăm carne de porc trebuie să fim atenţi la calitate FOTO I.S.

Febra cumpărăturilor îi face pe mulţi români să nu se mai uite la calitate. Un aspect deosebit de important îl reprezintă alegerea produselor: cum ne dăm seama că sunt proaspete şi la ce trebuie să fim atenţi pentru a alege o bucată de carne sănătoasă.

Din cauza pestei porcine, care a decimat animalele, România se vede nevoită să asigure pentru consum cea mai mare parte a cărnii din import. 

„De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar în următoarea perioadă la 70-80%. În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun”, a explicat Mary Pană, preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România.

Aceasta a adăugat că ieftinirea de moment a cărnii este doar conjuncturală. „Preţul la carnea de porc cu siguranţă va creşte. Şi va creşte din cauza preţului la furaje. Ştim foarte bine că preţul la furaje este în continuă mişcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Şrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preţ cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranţă şi preţul la carne va fi mare", a spus Mary Pană.

calarasi galantar carne de porc foto I.S.

Carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete FOTO I.S.

Cumpăraţi carne de la animale sacrificate în abatoare

În hala centrală din Călăraşi, clienţii îi numeri pe degete. Călărăşenii nu au intrat în febra cumpărăturilor pentru sărbători, însă comercianţii sunt optimişti. Spun că speră ca în decembrie, vânzările să crească. La măcelăria lui Toni vin de 15 ani clienţi pentru a-şi face aprovizionarea pentru sărbători. 

Nici în acest an, preţul la carne nu a crescut, iar marfa este cea mai bună calitate. Costiţa şi fleica de porc se vând cu 19 lei/kg,  ceafa cu os-22 lei/kg,  ceafă fără os-28 lei/kg, antricot şi cotlet-21 lei /kg, muşchi file şi muşchiuleţ-25 lei/kg, pulpă fără os cu slănină-19,5 lei/kg,  scăricică-19 lei/kg. 

calarasi galantar cu carne de porc foto I.S.

Când cumpărăm carne trebuie să o facem doar din magazine autorizate FOTO I:S.

„Noi lucrăm doar cu producători autohtoni. Carnea este proaspătă şi de bună calitate. Oamenii care vin de atâţia ani la noi ştiu despre ce vorbesc. Atunci când alegem o bucată de carne trebuie să fim atenţi în primul rând să poarte ştampila de control sanitar-veterinar. Mai mult, carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete, ci trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, împănată cu grăsime. Grăsimea trebuie să fie albă sau roz-alb, moale, iar la frecare să lase o senzaţie de unsuros. La porcii tineri, carnea este roz-albicioasă şi are consistenţă moale, iar la porcii maturi culoarea devine roşu-închis şi are consistenţă tare, spune comerciantul.

„Esenţial este să se cumpere carne care provine sigur de la animale sacrificate în abatoare, carne care a fost deci verificată înainte de a fi pusă pe piaţă. Desigur, carnea trebuie să nu miroase urât, să fie roşie sau roz, în funcţie de zonă, să nu fie acoperită de o peliculă lipcioasă şi să fie tonică, dacă o apăsăm, să revină rapid la normal. De asemenea, carnea de porc nu trebuie păstrată în pungi de plastic sau hârtie, ci în tăviţe de poliester acoperite cu celofan, la o temperatură de 0-7 grade Celsius. În acest fel, calităţile nutritive ale cărnii se vor menţine intacte mai mult timp”, e de părere comerciantul.

Carnea de porc poate acumula toxine, paraziţi şi bacterii

Nutriţioniştii sunt destul de rezervaţi când vine vorba de carnea de porc. Aceştia explică faptul că porcii sunt animale care se hrănesc cu absolut orice pot găsi, inclusiv cu fecale, gunoaie şi cadavre. Din această cauză, în corpul lor se acumulează multe toxine, care nu au timp să fie eliminate, având în vedere că un porc va digera în 4 ore o porţie de mâncare. 

În plus, porcii nu au glande sudoripare şi nu pot transpira, iar acest lucru blochează şi mai mult eliminarea toxinelor. În momentul în care noi consumăm carne de porc, ingerăm automat şi toxinele, bacteriile şi paraziţii. 

Toate acestea sunt foarte periculoase pentru om şi pot duce la boli grave. Printre bacteriile pe care le putem contacta de la carnea de porc: salmonella, stafilococul auriu, iar paraziţi care se pot transmite la om prin consumul de carne infestată sunt: tenia (un vierme care stă în intestin şi provoacă inflamarea ţesuturilor şi pierderea poftei de mâncare), trichinella (vierme care duce la edeme, dureri, febră şi o stare generală de rău), hepatita E (infecţie virală care se manifestă prin oboseală, ameţeală, iar cazurile grave pot duce la fibroză şi ciroză).

calarasi galantar cu carne de porc foto I.S.

În hala din Piaţa Centrală, preţul cprnii de porc este acelaşi ca şi anul trecut FOTO I.S.

Riscul de îmbolnăvire poate să scadă dacă vom găti bine carnea de porc. „Singurul lucru pe care îl poate face consumatorul este să trateze termic foarte bine produsul înainte de consum (până când îşi pierde culoarea roz). Să se evite mezelurile crude de origine incertă şi preparatele în sânge", a explicat, Corina Zugravu, medic nutriţionst.

Cum alegem cele mai proaspete preparate 

În ceea ce priveşte preparatele din carne de porc, la acestea "este foarte dificil să ne dăm seama dacă sunt sau nu proaspete, pentru că au condimente care maschează mirosul de început de alterare".

„Sfătuim cumpărătorii să cumpere numai produse ambalate, în termen de valabilitate şi comercializate de vânzători care respectă strict condiţiile de igienă", spune comerciantul.

calarasi galantar cu carne de porc foto I.S.

Comercianţii aşteaptă clienţii cu marfă proaspătă FOTO I.S.

În cazul în care doriţi să cumpăraţi cârnaţi, tobă sau leberwurst, acestea nu trebuie să aibă membrana lipicioasă sau mâzguită. Mai mult, nu trebuie să cumpăraţi preparate din carne cu membrana crăpată, cu goluri în compoziţie sau cu acumulări de grăsime sau apă sub membrană. De reţinut este şi faptul că toba nu trebuie introdusă în congelator, deoarece se va degrada.

La ce preparate se pretează

Totodată, este important de ştiut pentru ce preparate putem folosi fiecare bucată de carne.

Pulpa: pulpa de porc o putem folosi la pregătirea tocăniţei, dar se pretează foarte bine şi la prepararea şniţelului. Se poate şi măcina, astfel este potrivită pentru gătirea nenumăratelor preparate gustoase din carne.

Spata: această parte este ideală pentru tocăniţă şi gulaş.

calarasi galantar cu carne de porc foto I.S.

Antricotul şi cotletul, partea cea mai bună a porcului FOTO I.S.

Antricotul şi cotletul fără os: cotletul este cea mai nobilă parte a porcului, din ea se pregătesc cele mai gustoase şniţele. Putem pregăti o friptură excepţională, dar şi ca felie gătită natur este foarte gustoasă. Osul antricotului este ingredientul principal al supei.

Ceafa: această parte este cea mai potrivită pentru friptura ţigănească: gătită în aer liber la grătar este de neegalat. Este potrivită şi pentru gulaş, frigărui şi carne tocată. Din osul cefei, de asemenea, se poate găti o supă gustoasă. 

Coaste: fără îndoială, tăiate în bucăţi, ca friptură cu usturoi sunt inegalabile.

Fleică: majoritatea cumpără această parte, pentru carne tocată.

Cap, rasol, coadă şi ciolanul din faţă: Aceste părţi ale porcului se regăsesc de cele mai multe ori în răcituri, ele fiind ingredientele tradiţionale pentru acestea. 

Vă mai recomandăm şi:

    

Român jefuit, răpit şi torturat de Îngerul Dulce. Totul a început cu un flirt pe o reţea de întâlniri amoroase

Ce efecte are demisia parlamentarilor USR şi PSD în cazul pensiilor speciale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite