Cum ne avertizează organismul când avem lipsă de calciu şi ce trebuie să mâncăm pentru a ne face bine: trei alimente esenţiale care fac minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mineral indispensabil vieţii, calciul participă la o serie de procese foarte importante în organism. Lipsa acestuia poate da diverse tulburări comportamentale, de la anxietate la irascibilitate, până la depresii şi chiar halucinaţii.

Organismul ne avertizează când avem lipsă de calciu, de aceea e foarte important să întreţinem aceste resurse printr-o alimentaţie bogată în legume şi fructe.

“Lipsa de calciu se poate manifesta prin tremor, palpitaţii, insomnie sau somnolenţă, leşinul de câteva secunde care nu implică şi pierderea totală a stării de conştienţă, pierderi de memorie şi scăderea capacităţii de memorare şi a atenţiei. De asemenea, pot apărea şi simptomele ca senzaţie de amorţeală la nivelul membrelor, furnicături în degete, palme sau picioare”, spune dr. Carmen Popa, medic internist.

Calciul este elementul constitutiv de bază al dinţilor şi oaselor, este esenţial pentru menţinerea sănătăţii acestora, intervine în secreţia insulinei, este important pentru coagularea sângelui, pentru buna funcţionare a inimii, muşchilor şi nervilor. Se găseşte în: seminţele de floarea-soarelui şi de susan, legumele cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, ţelină, algele marine, produsele lactate, migdale, soia, gălbenuşul de ou, portocale şi broccoli.
 

Portocalele, proprietăţi miraculoase

O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72 mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten.

suc portocale mancare.ro

Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor pot un rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.

Populara fasole, o adevărată comoară

Cele mai multe tipuri de fasole sunt foarte bogate în calciu. De exemplu, fasolea albă conţine aproximativ 175 mg de calciu la o porţie de 100g. Fasolea împiedică absorbţia zaharurilor. Pentru că are foarte puţină grăsime şi colesterol deloc, fasolea este foarte indicată în regimul diabeticilor. O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct.

fasole batuta
”Aceasta legumă este recomandată diabeticilor deoarece are un indice glicemic scăzut, dar şi carbohidraţi benefici, cu proteine slabe şi fibre solubile”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie .

De altfel, fasolea mai este cunoscută şi sub denumirea de “mâncător de zahăr”, pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu.

Broccoli, excelentă sursă de vitamine

O cească cu aceste bucheţele verzi oferă aproximativ 74 mg de calciu, împreună cu 120 mg de vitamina C care va ajuta corpul să absoarbă mai uşor calciul. Broccoli conţine, de asemenea, mari cantităţi de vitamina K, vitamina A, acid folic şi fibre. Broccoli este un aliment cu proprietăţi uluitoare, este foarte bogat în vitamine şi minerale, unele dintre ele rar întâlnite în alte legume. Broccoli conţine glucide, vitamina A, C, în cantităţi cu totul speciale. În 200 de grame de broccoli se gaseşte mai multă vitamina C decât într-o portocală.

Dacă broccoli ţi se pare o legumă prea amară pentru gustul tău, e posibil să ai o imunitate puternică, arată studiul

Broccoli este o excelentă sursă de vitamine din grupul B, acid folic si minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, dar şi sulf şi preţioasă vitamina K. Nutriţioniştii susţin că broccoli este una dintre legumele cele mai bogate în substanţe anticancerigene. Conţinutul mare de sulf are efecte benefice antivirale şi antibiotice. Broccoli, un excelent cardioprotector, are capacitatea de a regla tensiunea şi de a o menţine în limite normale.

Broccoli este remarcabil şi prin cantitatea foarte mare de calciu pe care o conţine. În 100 de grame de broccoli fiert se găsesc 74 mg de calciu şi 123 mg de vitamina C care ajută la absorbţia calciului.
 

Vă recomandăm şi:

4 alimente-medicament pentru lipsa gravă de magneziu. Cum semnalizează organismul carenţa substanţei esenţiale

Top 5 cele mai benefice sucuri de legume. Care este combinaţia-elixir capabilă să energizeze organismul în 15 minute

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite