Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cum faci cea mai bună fasole bătută. Secretul gustului delicios, cât se fierb boabele

6
29 May 2021 09:38:59
Autor: Ionela Stănilă
Fasolea bătută, un deliciu FOTO pofta-buna.com
Fasolea bătută, un deliciu FOTO pofta-buna.com

Preparat gustos şi nelipsit de pe mesele românilor, fasolea bătută sau făcăluită, cum se numeşte în Ardeal, este un deliciu. Reţeta salatei gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:
 
500 g fasole boabe 
250 ml ulei 
sare 
2 cepe
1 linguriţă boia 
2-3 linguri smântână (dacă nu e de post) 
 
Mod de preparare 
 
Fasolea se pune în apă  seara. Se fierbe a doua zi cu o linguriţă cu sare, timp de 2-3 ore. Se scurge fasolea de apa în care a fiert şi se pasează. Piureul obţinut se freacă bine cu 150 ml ulei, sare după gust şi smântână. 
 
Fiind o reţeţă din Ardeal, smântâna  nu putea lipsi, nu?.  Se toacă ceapa peştişori şi se prăjeşte până se înmoaie, în 100 ml ulei frecat cu boia. Fasolea se oferă acoperită cu ceapă prăjită şi uleiul rămas. Aşa se face în Ardeal  " fasolea făcăluită" , dupa cum ne spune Radu Anton Roman.  Mai la sud, prin Ţara Românească, mâncarea se numeşte "fasole bătută" , în ea se mai adaugă şi 2-3 căţei de usturoi bine pisaţi, iar de smântână nici vorbă!
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Cine este Ana Maria Mărgean, câştigătoarea celui de-al 11-lea sezon „Românii au talent” VIDEO
 
Povestea româncei căpitan de vas pe tancurile petroliere. Sentimentul trăit în Triunghiul Bermudelor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Amdo Odma
29.05.2021, 10:21:34

Bleah. Decat smantana, mai bine niste pasta de rosii amestecata cu ceapa prajita. Asa e si de post.

-5 (9 voturi)
Constantine Constantine
29.05.2021, 14:58:53

Tu ai dreptate, dupa ce ai schimbat de 5 ori apa si freci bine fasolea cu un linguroi si doar 50 ml de ulei apoi vii cu un mujdei facut dintr-o capatina de usturoi frecat bine cu sare pe care il torrni repede peste fasolea inca aburinda si cam in acelasi timp scurgi cele 100 ml de ulei in care ai prajit la foc domol 2-3 cepe mari si citiva catei de usturoi tocat, o crenguta mica de cimbru, boabe de piper intregi si o foaie de dafin si pasta de tomate in functie de concentratie ( amestecat ceapa rosie cu ceapa alba) pe care il torni putin cite putin peste fasolea batuta. La final adaugi 1/2 din prajeala si amesteci bine ca sa se imprastie mirosurile, dupa care rastorni intr-n bol si tapetezi cu cealalata 1/2 din prajela si dai la rece.Va iesi ceva de te lingi pe degete. Reteta prezentata are o cantitate prea mare de ulei. eu incerc sa folosesc cit mai putin cu putinta. E buna si reteta cu smintina dar e vorba de smintina care era odata , cu cea care exista in prezent fasolea batuta va dveni acrisoara , lucru nonsens.

+6 (6 voturi)
Stanila Ion
30.05.2021, 11:09:07

Apa aschimbata de CINCI ORI !?

-3 (5 voturi)
Adrian Foangǎ
29.05.2021, 17:39:24

Fasole batuta cu ... smantana. Multa prostie zace in ardeleni.

-3 (7 voturi)
sile
30.05.2021, 10:46:18

Prin tot Ardealul nu am întãlnit fasole bătută cu smãntãnă.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările