Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cum faci delicioasa plăcintă cu ceapă. Cât se ţine la cuptor ca să nu se usuce

1
24 May 2022 08:31:28
Autor: Ionela Stănilă
Plăcinta cu ceapă, un aperitiv delicios FOTO bucataras.ro
Plăcinta cu ceapă, un aperitiv delicios FOTO bucataras.ro

Un aperitiv gustos care se prepară rapid este plăcinta cu ceapă. Reţeta gustării delicioase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea  “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

Aluat:
500 g făină
0,500 litri apă caldă
sare
1 pahar untdelemn – plus 4 linguri pentru stropit şi uns

În moviliţa de făină se face o scobitură în care se toarnă, puţin câte puţin apa, uleiul, sarea. Se frământă bine şi se bate cu maiul zece minute. Se întinde pe o planşetă presarată cu făină, se presară la rându-i cu făină.

 

Umplutură:

2 cepe
200 g ciuperci (dacă e post)
sare, piper
200 g ficăţei pui (dacă e de dulce)
1 legătură mărar
 

Mod de preparare:

Se căleşte ceapa. Când s-a înmuiat se adaugă ciupercile sau ficatul (merg şi împreună, dar micşoraţi puţin cantităţile). Se toacă mărarul. Se sărează-piperează şi se amestecă cu mărar.

Se unge o tavă cu ulei. Se aşterne o foaie de aluat, apoi umplutură, iar foaie, iar umplutură etc. Ultimul strat e de aluat, care se unge bine cu ulei. Se pune în cuptor încins, 15-20 de minute, la foc mic, pentru a nu se usca.
 

Gazetarul îndrăgostit de bucătărie

 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Der Spiegel”: Neo-naziştii ruşi care participă la „denazificarea” Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina rămâne

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

De ieri - de azi
31.05.2022, 13:34:12

Reţete de altădată (care distrug orice diete): PUI “MARSAN”, FRIGĂRUILE “AGHIUŢĂ”, CRAP CU BERE, PATEU DE IEPURE, CARNAŢI FRIPŢI ÎN VIN, PUI “SULTĂNICA”, TUSLAMA DE VITĂ și numai. Rețetele aici: https://deieri-deazi.blogspot.com/2014/05/retete-care-distrug-orice-diete.html

Modifică Setările