Cum folosim corect agheasma, apa sfinţită de Bobotează. Cât timp se poate păstra şi ce puteri miraculoase are

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa sfinâită de Bobotează are puteri miraculoase FOTO Dorin Constanda/Click
Apa sfinâită de Bobotează are puteri miraculoase FOTO Dorin Constanda/Click

Credincioşii prăznuiesc, luni, 6 ianuarie, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Cu acest prilej, vor primi Agheasma Mare. Iată cum trebuie folosită.

Dacă vom asculta cu atenţie rânduiala sfinţirii celei mari a apei de Bobotează, vom afla beneficiile împărtăşirii cu ea: ne sfinţeşte sufletele şi trupurile, gospodăriile şi între spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea.

După tradiţie, vom gusta de opt ori din această apă sfinţită; cifra opt ne aminteşte de veşnicie, de viaţa de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbeşte despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală.

 Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi. Nu mâncăm nimic înainte de împărtăşirea cu Agheasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumeşti, trecătoare, nu este mai important decât hrana cea spirituală.

După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Agheasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtăşim putem gusta din ea, bineînţeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie.

Sfinţirea cea Mare a apei, sau Agheasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează. 

Potrivit rânduielii din Minei, cu prilejul Arătării Domnului, slujba de sfinţire a apei se poate săvârşi de trei ori: la finalul Sfintei Liturghii din ajunul praznicului, după terminarea slujbei Utreniei Bobotezei şi, desigur, după săvârşirea dumnezeieştii Liturghii din ziua sărbătorii Epifaniei.  Dacă primele două slujbe se oficiază cu precădere la catedralele chiriarhale şi mănăstiri, în parohii, mulţimeacredincioşilor participă şi se împărtăşeşte cu Agheasma Mare după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, scrie doxologia.ro.

Vindecă trupul credinciosului

Luni, în ziua de Bobotează, după slujba de sfinţire a apelor, aghiasma va fi oferită credincioşilor.

Agheasma pe care preoţii o împart credincioşilor înseamnă în limba greacă „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseşte la spălarea fizică, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, spun preoţii.

Credinţa preotului care o sfinţeşte, dar şi credinţa omului care o primeşte fac minuni. Aşa spune părintele Paul Tudorache, din parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. Preotul a explicat pentru “Adevărul” de ce agheasma are puteri tămăduitoare.

“ Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate. Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârşeşte în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfinţesc apele, rânduiala se uneşte cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfinţeşte apa pentru nevoile credincioşilor. Apa sfinţită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare şi de vindecare”, spune părintele Tudorache.

Când se sfinţeşte apa

Slujba Agheasmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvintează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sfinţirea apei sau Agheasma are o veche tradiţie în Biserica creştină, iar în Constituţiile Apostolice sfinţirea apei este atribuită Sf. Ap. Matia: „Despre apă şi untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa şi untdelemnul, iar dacă lipseşte episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul”.

De ce nu se alterează

Creştinii trebuie să ştie că apa cu puteri tămăduitoare poate fi păstrată în casă şi câţiva ani, fără să se altereze, spre deosebire de apa normală. “ Credincioşii trebuie să păstreze în casă, la loc de cinste, agheasma luată de la biserică pentru a o putea folosi în diferite situaţii cand au nevoie de ajutor divin. Apa vie este mereu proaspătă şi nu dă semne de alterare pentru că în ea sălăşluieşte harul divin”, spune preotul. Cei care cred în puterea divină şi beau agheasmă se curăţă de păcate şi primesc har şi binecuvântare, se curăţă de gânduri rele şi se sfinţesc.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite