Cum găteşti cea mai bună ciulama. Secretul deliciului culinar de pe vremea bunicii, cum faci sosul fără cocoloaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciulama de pui FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com
Ciulama de pui FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com

Mâncare cu origini orientale, cu sos alb şi gros din făină, unt şi supă de pasăre, ciulamaua este unul dintre felurile de mâncare preferate de români. Preparatul pe care îl găteau bunicile pe vremuri se regăseşte şi astăzi în meniul pregătit de gospodinele din Bărăgan.



Secretul mâncării preferate de tot românul ni-l dezvăluie o gospodină din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, pasionată de gătit. Ca să iasă mâncare bună trebuie urmaţi câţiva paşi obligatorii. Reţele savuroase care ies din mâinile Gelei Dumitrache pot fi descoperite pe blogul cufarulcubucurii.wordpress.com.

"Am facut ciulamaua pentru a satisface o mare poftă şi, în timp ce o preparam, mi-am dat seama că, de fapt, îmi era şi mie dor de ciulamaua bunicii, fiindcă şi mâncărica asta este una dintre cele deprinse în familie şi pe care o fac mereu cu drag si numai din pui crescut în curte. Dacă mai pun la socoteală faptul că se face repede, cu condiţia să ai supă,  e încă un motiv să-ţi doreşti să mănânci aşa ceva mai des", spune gospodina.

Ingrediente:

1 kg. carne pasăre de curte

2 cepe

2 morcovi

1 păstârnac

100 gr. unt

100 gr. făină

o legătură pătrunjel verde

sare, piper alb

Mod de preparare:

Se pune la fiert o oală cu aproximativ 3 litri de apă şi o linguriţă de sare. Când apa dă în fiert se adaugă în oală bucăţile de carne porţionate. Se lasă să dea în fiert, se spumează de căteva ori şi se acoperă cu capac. Se toacă zarzavatul şi se va pune şi el în oala care fierbe. Se controlează dacă s-a fiert carnea şi când este gata se ia oala de pe foc, se scoate carnea şi se lasă supa să se mai răcorească.

Într-o cratiţă se pune untul la topit. Când s-a topit bine se adaugă făina  cernută. Se amestecă întruna vreme de trei minute, dar nu se lasă să se rumenescă. Se stinge cu supă de pasăre strecurată, la început punem un litru şi apoi, în funcţie de gust şi preferinţă, daca e cazul, mai adăugăm. Tot acum se pune şi piper alb. Se lasă să dea câteva clocote, să ajungă la consistenţa unei smântâni groase, dar curgătoare, după care se adaugă bucăţelele de pasăre scoase din supă. Se opreşte focul şi se va adăuga pătrunjel verde tocat. Se serveşte cu mămăliguţă, poftă mare!
 

Vă recomandăm şi:

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite