Cum să nu cădeţi victimele escrocilor. Cele mai folosite metode de infractori: „accidentul”, „ghicitul” şi „pomana”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârstnicii, la discuţii cu poliţiştii FOTO IPJ Călăraşi
Vârstnicii, la discuţii cu poliţiştii FOTO IPJ Călăraşi

Poliţiştii călărăşeni continuă acţiunile de informare a populaţiei pentru reducerea riscului de victimizare din înşelăciuni. Pe 16 februarie, poliţiştii au discutat cu cetăţenii  despre mijloacele de autoprotecţie care pot fi luate pentru prevenirea infracţiunilor de înşelăciune, comise prin diverse moduri de operare.

Având în vedere că multe dintre persoanele interpelate sunt vârstnici, aceştia prezentând risc ridicat de a fi înşelaţi ori tâlhăriţi, recomandările oamenilor legii au vizat măsurile pe care le pot lua pentru a recunoaşte modurile de operare cum ar fi  metoda „accidentul”, „ghicitul”, „pomana”, prin desemnarea ca premianţi la concursuri la care nu au participat etc., precum şi modalităţile în care se pot feri de agresori.

Pentru conştientizarea importanţei adoptării unui comportament antivictimal, prin identificarea persoanelor care ar putea stârni suspiciuni şi a măsurilor ce pot fi luate împotriva victimizării, oamenii legii le-au distribuit materiale cu mesaje preventive.

Cum acţionează infractorii

În cazul metodei Pomana, vizitatorii, îmbrăcaţi în haine de doliu, închise la culoare, se prezintă la uşă, cu produse alimentare pe care pretind că le oferă pentru pomenirea unor morţi.

Cei care folosesc metoda de înşelăciune Promoţia îi îmbie pe cei care le deschid uşa cu produse ieftine, alimentare ori obiecte de igienă, ştiind că au posibilitatea de a pleca cu valori mult mai mari. De cele mai multe ori au la ei şi pliante care să le susţină povestea.

Ce poveste spun victimei

„În ambele cazuri, în timpul discuţiei, unul dintre vizitatori distrage atenţia proprietarului, fie printr-o poveste impresionantă cu privire la moartea celui pentru care dă pomana, fie cere voie să meargă la toaletă ori cere un pahar cu apă sau se oferă să îi arate proprietarului calităţile produsului oferit la promoţie, totul pentru a permite complicelui să acţioneze nestingherit în casă.

Escrocii cunosc locurile în care proprietarii au obiceiul de a ţine banii ori obiectele de valoare, cum ar fi bibliotecile ori sertarele şi acţionează rapid, fără a depăşi timpul alocat unei pretinse vizite la toaletă, de exemplu, şi dispar fără urmă”, avertizează poliţiştii. De obicei, infracţiunile sunt săvârşite de femei, dar cu complicitatea unor bărbaţi care le aşteaptă afară. Aceştia mizează pe empatia şi credulitatea victimei.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite