Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cum să nu fii păcălit de Black Friday. La ce strategie înşelătoare recurg comercianţii înainte de reducerile de preţ

2
13 Nov 2019 07:41:37
Autor: Ionela Stănilă
Comerţul online, plin de capcane FOTO 123 RF
Comerţul online, plin de capcane FOTO 123 RF

Perioada următoare aduce, odată cu apropierea zilei de Black Friday şi a reducerilor, şi febra cumpărăturilor. De asemenea, creşterea numărului de utilizatori de telefoane inteligente sau tablete din ultimii ani a condus în mod inevitabil la captarea atenţiei şi prezentarea unui interes sporit sectorului de dispozitive mobile din partea infractorilor din mediul cibernetic.

 
 În ceea ce priveşte fraudele online, printre cele mai întâlnite situaţii, spun poliţiştii, se află vânzările fictive, adică postarea de anunţuri de vânzare online, iar, ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.
 
De asemenea, cumpărătorii pot primi pe email, mesaje care care par a fi trimise de firme sau persoane de încredere, însă adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime. Se mai folosesc adrese foarte similare, de pildă cu o literă în plus sau minus sau cu cifra 0 în locul literei O.  Conform Poliţiei Române, în conţinutul mesajului poate fi introdus un link care te conduce către o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic)
 
Cinci aspecte de care trebuie să ţineţi cont: 
 
1. CONEXIUNEA LA INTERNET
 
Atunci când navigaţi pe web de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS, unde pictograma unui lacăt îţi spune că pagina accesată este securizată.
Puteţi verifica întotdeauna acest lucru la începutul adresei URL. Exemplu: https://www.politiaromana.ro/
 
2. COMERCIANŢII
 
Aveţi încredere doar în magazinele oficiale de aplicaţii pentru mobil! Nu faceţi niciodată clic pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie. Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Este preferabil să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut anterior contacte comerciale şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.
 
Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie sau cu rezoluţie mică.
 
Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice trebuie cerute documentele de provenienţă (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.
 
 3. PLATA
 
Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat. În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.
 
Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, dar şi după. Este posibil ca uneori să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.
 
4. PREŢUL REAL ŞI CALITATEA PRODUSELOR
 
Atunci când vreţi să cumpăraţi un produs, informaţi-vă înainte! (chiar cu câteva luni înainte), despre preţul în magazin al acelui produs, dar şi în mediul online, al mai multor comercianţi (de regulă, aici nu ar trebui să fie adaosuri comerciale la fel ca în magazin).
 
O practică înşelătoare folosită de comercianţi poate fi mărirea preţului la un produs, înainte de perioada reducerilor, iar la final, clienţii, deşi cumpără la promoţie, plătesc un preţ mai mare decât cel iniţial.
 
Pe internet există mai multe comparatoare de preţuri cu ajutorul cărora puteţi vedea dacă alţi comercianţi au preţuri mai mici la acelaşi produs sau categorie de produse.
 
Verificaţi cu mare atenţie preţul unui produs pe mai multe magazine sau chiar căutaţi istoricul de preţ al acestuia!
 
Pot exista abateri de informare privind caracteristicile produsului, dar şi cu privire la momentul încheierii contractelor.
 
Fiţi la curent cu specificaţiile unui produs! Citiţi şi review-urile!
 
În campaniile din mediul online pot să fie promovate produsele greu vandabile în magazine (fie din cauza calităţii materialelor  din care acestea sunt confecţionate, fie a specificaţiilor tehnice foarte slabe), aspecte care nu pot fi verificate prin percepţia simţurilor proprii, cumpărătorul aflându-se doar „sub protecţia unui ecran al unui dispozitiv informatic” pe care îl accesează.
 
5. CONDIŢII DE CUMPĂRARE ŞI RETURNARE
 
Dacă bunurile sunt expediate din străinătate, fiţi atenţi la taxele poştale şi la alte costuri pe care comerciantul nu le afişează/calculează, cum ar fi taxe vamale sau TVA. Verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor care nu vă plac sau asupra cărora v-aţi răzgândit. Dacă vin din străinătate, s-ar putea ca taxa de returnare prin poştă să fie destul de mare. Tipăriţi la imprimantă comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

foarte atent
13.11.2019, 15:04:45

bun articolul, doar o corectie : ati spus gresit "cum poti fi pacalit" cand corect este cum esti pacalit, caci toate ofertele sunt fakeuri !!!

foarte atent
13.11.2019, 17:54:31

uite si dovada: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/noi-reguli-black-friday-consiliul-european-modificat-directiva-privind-reducerile-preturi-1_5dcc03f05163ec4271fa20f6/index.html

Modifică Setările