Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceaţă de căpşune
Dulceaţă de căpşune

Un desert rafinat, plin de savoare şi arome divine. Dulceaţa de căpşuni este unul dintre preparatele preţioase pe care o gospodină din Bărăgan le pregăteşte cu pasiune în fiecare an. Reţeta de la bunica este păstrată cu sfinţenie de câteva generaţii, iar rezultatul este unul spectaculos.


Gela Dumitrache, pasionată de arta culinară, are ca moştenire de familie o reţetă senzaţională de dulceaţă de căpşuni. Un elixir, aşa cum îi place să numească dulcele pe care îl pregăteşte cu drag în fiecare an. Când nu este alături de elevii săi, căci este învăţătoare la şcoala din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, Gela intră în bucătărie şi se pierde printre bunătăţi. Toate reţetele preparatelor minunate care îi ies din mâini le împarte cu prietenii săi de pe blogul culinar cufărul cu bucurii.

“E o adevărata plăcere  să prepari dulceaţa aceasta din căpşuni sănătoase, proaspăt culese de pe pământ romănesc…miroase aşa de frumos în jur şi-mi aduce aminte de vremurile de altădată, de copilărie”, spune învăţătoarea.

calarasi dulceata

Ingrediente:

3 kg căpşuni bine coapte                                                                                                               

2 kg. zahăr tos                                                                                                                           

zeama de la o lămâie.

Fructele se curăţă frumos  de codiţe, se spală sub jet de apă şi apoi se pun într-un vas încăpător, alternând straturi de căpşune cu straturi de zahăr “ Ultimul eu l-am pus pe cel de zahăr. Se ţin aşa, ca să-si lase siropul cam 12-14 ore la rece, nu le-am ţinut la frigider  fiindcă a fost răcoare în cămară.  Eu le-am pus de seara şi le-am pregătit a doua zi,  când înotau în sirop. Am scurs siropul şi l-am pus la fiert separat,  lăsându-l să fiarbă până s-a legat.

calarasi dulceata

Dovada că este legat o obţinem punând o picătură pe o farfuriuţă. Dacă rămâne bob şi nu se împrăştie înseamnă că e legat”, spune gospodina.

Acum se adaugă şi căpşunile în vas, peste sirop. Se stoarce şi lămâia şi se adaugă zeama în vasul cu dulceaţă. “Se vor înfuria spumele şi vor începe să se reverse, nu-i nimic, le adunaţi frumusel cu o spumieră deasă până le trece, nu durează mult, dar le ţineti sub observaţie, dacă plecaţi s-ar putea să se reverse şi-i de rău”, glumeşte Gela Dumitrache.

calarasi dulceata
calarasi dulceata


Toată compoziţia se lasă să fiarbă la foc mic până se leagă din nou siropul şi se reptă testul picăturii. Dacă nu se împrăştie, e gata dulceaţa.
“Noi adorăm căpşunile şi tot ce se prepară din şi cu ele, dar dulceaţa asta este aşezată în cămara noastră pe raftul vedetelor, are toate atuurile ca să-si merite locul: gust, culoare, aroma, savoare! N-aţi făcut-o încă?  Profitaţi cât încă mai sunt căpşuni româneşti pe piaţă şi veţi vedea că am dreptate.  Eu am făcut două ture şi-aş mai face…Să aveţi spor şi poftă!”, ne îndeamnă gospodina din Bărăgan.

Vă recomandăm şi:

image

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite