Cum să te prezinţi singur în societate. De ce e indicat să spui întâi prenumele, cum evităm gafele şi cine întinde primul mâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autopreznetarea îm societate trebuien să ţină cont de câteva reguli FOTO Shutterstock
Autopreznetarea îm societate trebuien să ţină cont de câteva reguli FOTO Shutterstock

A te prezenta singur în viaţa socială, particulară sau profesională nu mai e astăzi o îndrăzneală sau o impertinenţă. Pentru a evita gafele, Aurelia Marinescu, autoarea “Codului bunelor maniere astăzi”, prezintă câteva situaţii pe care, cu tact şi bună creştere, le putem depăşi onorabil.

Bunele maniere spun că într-o societate, un domn mai în vârstă să se autoprezinte unuia mai tânăr. În schimb, o doamnă va evita să se prezinte singură unui bărbat, el se va prezenta. 

“Ca să evite o situaţie delicată (o tăcere prelungită) se poate prezenta singur şi un tânăr unui domn în vârstă sau unei doamne, cu condiţia să nu întindă el primul mâna. În viaţă profesională, ca şi în cea publică, autoprezentarea se impune într-o mulţime de situaţii. Când intri într-un birou unde eşti necunoscut, sau într-o întreprindere, ca reprezentant al unei firme, trebuie să te prezinţi directorului sau celui cu care urmează să discuţi. Dacă o anticameră sau secretariat vă desparte de persoana pe care urmează să o întâlniţi, îi puteţi transmite o carte de vizită, după ce v-aţi prezentat secretarei”, spune autoarea Codului.

În cazul în care, persoana care se autoprezintă nu vă este prea agreabilă, nu aveţi dreptul să-i întoarceţi spatele.Femeile au mai multă libertate de alegere. Aşa că, nu trebuie să vă surprindă faptul că, aparent fără nici un motiv, o femeie evită să răspundă încercării dumneavoastră de a o contacta. În nici un caz nu vom refuza să ne prezentăm şi nici nu ne vom da un nume fals. 

Iată ce reguli sunt valabile:

Cel mai tânăr se prezintă celui mai în vârstă, inferiorul - superiorului, domnul - doamnei. În viaţă publică există şi excepţii: un vizitator mai în vârstă se prezintă directorului, care este uneori mai tânăr. Când te prezinţi singur trebuie să fii foarte atent la enunţarea titlurilor şi să te hotărăşti la unul dintre ele: un grad universitar, un grad militar, o profesie – şi atât. “Va câştiga enorm în ochii tuturor cel care se prezintă simplu - "inginerul X" sau "profesorul Y" şi despre care aflăm ulterior ca a susţinut un doctorat strălucit şi că este membru corespondent al Academiei Romane. Cel mai elegant mod de prezentare rămâne totuşi cel în care îţi spui doar numele. Dar atenţie: întâi prenumele: Maria Popescu şi nu Popescu Maria, ca la şcoală”, se arată în Codul bunelor maniere astăzi. 

Cartea care a ajuns bestseller

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite