Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Cum şi unde votaţi la Referendum. Ce faci dacă nu te afli în localitatea de domiciliu

0
6 Oct 2018 08:00:26
Autor: Ionela Stănilă
Referendumul se desfăşoară în zilele de 6 şi 7 ocotmbrie FOTO Adevărul
Referendumul se desfăşoară în zilele de 6 şi 7 ocotmbrie FOTO Adevărul

Ministerului Afacerilor Interne a făcut vineri ultimele precizări în  legătură cu desfăşurarea referendumului, modalitatea de vot, dar a adus şi clarificări pentru cei care nu se vor afla în localitatea de domiciliu.

 
 
Redăm, mai jos, declaraţia comisarului - şef de poliţie Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, citată de Agerpres:
 
"Aşa cum ştiţi, referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 7.00 -21.00.
 
Cetăţenii pot vota în localitatea de domiciliu la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente, iar cei care sunt plecaţi în altă localitate, pot să-şi exercite dreptul la vot la orice secţie de votare din localitatea unde se află, fiind trecuţi pe lista suplimentară. 
 
Spre exemplu o persoană care are domiciliul în Bucureşti şi în zilele referendumului se află în Bucureşti, poate vota doar la secţia unde este arondată, nu la altă secţie din Capitală. 
Dacă însă persoana, care are domiciliul în Bucureşti, în ziua votării se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu, poate să îşi exercite dreptul de vot la orice secţie de votare din localitatea unde se află, urmând sa fie trecută pe lista electorală suplimentară. 
 
Se votează o singură dată!
 
Vă reamintim că fiecare cetăţean cu drept de vot are dreptul să voteze o singură dată, chiar dacă scrutinul se desfăşoară pe durata a 2 zile. Fac această menţiune pentru a elimina orice confuzie! 
 
Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare din ţară în baza unuia dintre următoarele acte, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, precum şi paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic, toate trei cu menţionarea ţării de domiciliu.
 
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care nu au carte de identitate valabilă şi doresc să participe la referendum, serviciile pentru evidenţa persoanelor vor lucra cu publicul atât sâmbătă, cât şi duminică între orele 7 şi 21.
 
Pot participa la referendum toţi cetăţenii români care au deja vârsta de 18 ani sau care împlinesc această vârstă în ziua în care merg la vot. 
 
Cine nu se prezintă la urne
 
Nu au dreptul să voteze debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate care vor să voteze, precum şi cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă, asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale. 
 
Urna specială
 
Biroul Electoral Central a emis o hotărâre prin care a clarificat condiţiile în care se utilizează urna specială.
 
Astfel, cererile persoanelor netransportabile din cauză de boală sau invaliditate se depun la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, însoţite de copii ale actelor care dovedesc starea de sănătate sau invaliditate. Cererile se pot depune de către orice persoană, inclusiv în orice zi a votării, cu suficient timp înaintea de încheierea votării. Reamintim că urna specială trebuie să se afle în secţia de votare la ora încheierii votării, respectiv ora 21.
 
Alegătorii care sunt internaţi într-o unitate sanitară, cămin pentru persoane vârstnice sau alte asemenea aşezăminte pot vota prin intermediul urnei speciale din cadrul celei mai apropiate secţii de votare. Dacă sunt mai mult de 200 de persoane, cererile se pot depune la mai multe secţii de votare, stabilite prin hotărâre a biroului electoral de circumscripţie. În condiţii similare votează persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care execută o pedeapsă privativă de libertate.
 
Echipa formată din cei doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare se va deplasa cu urna specială însoţită permanent de efective ale MAI.
 
Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost creată o secţiune cu principalele prevederi legale referitoare la condiţiile de vot: UNDE SE POATE VOTA? 
 
CUM SE VOTEAZĂ ?
 
CONTRAVENŢIILE, precum şi INFRACŢIUNILE ELECTORALE PREVĂZUTE DE CODUL PENAL CARE SE APLICĂ ÎN MOD CORESPUNZĂTOR ŞI ÎN CAZUL FAPTELOR SĂVÂRŞITE CU PRILEJUL UNUI REFERENDUM.
 
Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să soluţioneze cu celeritate orice sesizare privind săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni, sens în care îndemnăm cetăţenii să ne sesizeze de fiecare dată când deţin informaţii despre o au asemenea faptă. De asemenea, pe secţiunea special creată pe site-ul MAI sunt precizate inclusiv atribuţiile noastre în contextul desfăşurării referendumului pentru modificarea constituţiei. 
 
MAI a desfăşurat şi o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au, promovate inclusiv printr-un spot video pe care vă invit să îl urmărim acum împreună. Precizăm că mesajul "Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori se pedepseşte cu închisoarea" a fost inclus de MAI şi pe afişele campaniei derulate de către Autoritatea Electorală Permanentă.
 
În final, vă reamintesc că, pe parcursul celor două zile de referendum, de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se vor face comunicări periodice, respectiv la ora 8.00, 13.00 şi 18,00 cu privire la misiunile structurilor MAI în contextul referendumului."
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii