De 1 Decembrie, intrare liberă la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrare liberă la muzeu pe 1 Decembrie FOTO Facebook/Muzeul Gumleniţa
Intrare liberă la muzeu pe 1 Decembrie FOTO Facebook/Muzeul Gumleniţa

Olteniţenii au acces gratuit la muzeu pe 1 Decembrie. De Ziua Naţională a României, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa îşi deschide porţile pentru vizitarea expoziţiilor temporare şi permanente.

Conform conducerii instituţiei de cultură, pe data de 1 Decembrie 2021, cu ocazia Zilei Naţionale a României, expoziţiile permanente şi temporare ale Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din locaţiile de pe strada Argeşului nr. 101, precum şi de la sediul Direcţiei de Cultură Olteniţa de pe strada Argeşului nr. 6A, respectiv din Turnul de Apă, vor putea fi vizitate gratuit, între orele 10.00 - 16.00.

"Accesul publicului în muzeu va fi permis cu respectarea tuturor prevederile legale în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului COVID – 19. Suntem încântaţi să vă primim din nou şi ne dorim să aveţi parte de o vizită plăcută, în condiţii de siguranţă maximă", au transmis reprezentanţii Muzeului Gumelniţa.

Ce obiecte sunt expuse

Colecţiile muzeului din Olteniţa cuprind peste 15.500 obiecte arheologice şi numismatice. Aici sunt expuse materiale ale culturii eneolitice Gumelniţa (unelte de piatră şi corn de cerb, ceramică, figurine, vase antropomorfe şi zoomorfe, harpoane, topoare din piatră, plastică), tezaure din mileniul I p.Chr., tezaure de bijuterii de la Colibaşi, Chirnogi. 

În expoziţia de bază sunt expuse obiecte care au aparţinut civilizaţiilor ce au evoluat în centrul Câmpiei Române, cum sunt cultura Dudeşti, descoperită la Căsciorele şi Vasilaţi, cultura Boian ilustrată prin descoperirile de la Spanţov, Căsciorele sau Vlădiceasca.

Un loc aparte a fost rezervat prezentării civilizaţiei Gumelniţa, căreia i s-a acordat un spaţiu generos. Colecţia muzeului este expusă pe situri pentru ca vizitatorul să aibă în faţă vestigiile fiecărei comunităţi şi să-şi formeze o imagine completă despre ocupaţiile şi modul de viaţă ale omului din timpuri străvechi. De asemenea, muzeul deţine bunuri culturale clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Celebra fată afgană cu ochii verzi, fotografiată de National Geographic, a fost evacuată în Italia

Problemele barajului Gura Apelor din Retezat, la 35 de ani de la inaugurare. Ce se întâmplă în galeriile din munte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite