De ce e bine să mâncăm banane. Cui sunt interzise fructele exotice şi la ce trebuie să fim atenţi când le cumpărăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bananele, fructe exotice care aduc beneficii organismului FOTO Adevărul
Bananele, fructe exotice care aduc beneficii organismului FOTO Adevărul

Bananele, unele dintre cele mai populare şi sănătoase fructe exotice, sunt recomandate cardiacilor datorită conţinutului bogat în potasiu, dar sunt interzise celor cu probleme renale.

Pentru a fi siguri că beneficiem de toate substanţele nutritive pe care le conţine cel mai consumat fruct din lume, trebuie să fim atenţi atunci când le cumpărăm. Medicii spun că fructele proaspete şi coapte bine au o cantitate mai mare de antioxidanţi. Cu toate acestea, există şi persoane care ar trebuie să le evite.

Bogate în magneziu şi potasiu, minerale care ajută inima, muşchii, sângele şi sistemul nervos, aromatele banana conţin de două ori mai multă vitamina C decât merele, perele şi strugurii şi au zaharuri naturale care oferă un plus de energie.

“Bananele sunt bogate în fibre, potasiu şi magneziu şi conţin trei zaharuri naturale - glucoză, fructoză şi zaharoză – ele constituie o alternativă perfect sănătoasă la dulciurile din comerţ, care sunt pline de aditivi chimici şi zahăr. Fructele proaspete şi coapte pot regla nivelul de magneziu din corp, favorizând o recuperare rapidă după eforturi fizice sau mentale. Sunt consumate cu precădere de către sportivii de performanţă, în caz de efort fizic susţinut”, explică Denisa Zaharia, medic de familie.

Beneficiile celor mai consumate fructe

Combat depresia. Deoarece bananele sunt bogate în triptofan, un aminoacid important pe care creierul îl foloseşte împreună cu magneziul şi vitamina B6 pentru a produce serotonina, neurotransmiţătorul din creier asociat stării de fericire, bananele previn instalarea depresiei.

Previn pierderea calciului din corp. O singură banană consumată zilnic aduce organismului aproximativ 400 mg de potasiu, adică 11% din necesarul recomandat zilnic. Potasiul este un mineral important şi necesar pentru funcţia musculară, pentru buna funcţionare a inimii şi optimizarea digestiei. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, bananele pot ajuta la prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi şi la reducerea pierderii calciului din organism.

Întăresc sistemul imunitar. Bananele sunt de asemenea o sursă naturală optimă de vitamina B6, responsabilă cu producerea globulelor roşii din sânge şi cu fortifierea sistemului imunitar.

Ajută sistemul digestiv. Bananele conţin uleiuri naturale şi enzime care ajută întregul sistem digestiv. Acestea sunt de asemenea o sursă extraordinară de fructooligozaharide, un component probiotic care ajută la prevenirea cancerului de colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea de asimilare a nutrienţilor având în acelaşi timp şi proprietatea de a întări sistemul imunitar.

Tratează diareea. Merele şi bananele sunt recomandate pentru tratamentul diareei. Electroliţii, cum ar fi potasiu, sunt pierduţi în cantităţi mari în timpul crizelor de diaree şi cei afectaţi se simt slăbiţi. Banane pot ajuta la cresterea cantităţii de potasiu necesare.

Chiar dacă este un fruct sănătos, banana nu este indicată oricui. Persoanele cu diverse afecţiuni sunt sfătuite să le consume cu moderaţie sau chiar să le evite. "Medicamentele beta-blocante prescrise pentru boli de inima pot provoca creşterea nivelurilor de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu ar trebui consumate cu moderaţie atunci când se iau beta-blocante.

Prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali. În cazul în care rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina excesul de potasiu din sânge, consumul de potasiu în exces ar putea fi fatal", spune specialistul.

O banana medie (aproximativ 126 grame) este considerată a fi o porţie. O porţie de banane conţine 110 calorii, 30 de grame de carbohidraţi şi 1 gram de proteine. Bananele sunt în mod natural fără grăsimi, colesterol şi sodium.

Bananele oferă o varietate de vitamine şi minerale:

Vitamina B6 - 0.5 mg

Mangan - 0.3 mg

Vitamina C - 9 mg

Potasiu - 450 mg

Fibre alimentare - 3g

Proteine - 1 g

Magneziu - 34 mg

Acid folic - 25.0 mcg

Riboflavina - 0.1 mg

Niacina - 0.8 mg

Vitamina A - 81 UI

Fier - 0.3 mg

Aportul recomandat de potasiu pentru adulţi este de 4700 miligrame pe zi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite