"De la Matematică la Mate practică", proiect inedit la Colegiul Neagoe Basarab din Olteniţa. Cum s-au distrat învăţând elevii clasei a V-a Centenarii NB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii clasei a V-a Centenarii NB de la Colegiul Naţional Neagoe Basarab din Olteniţa, în excursie la Velikovo Târnovo FOTO Arghivă personală prof. Mariţa Cucuianu
Elevii clasei a V-a Centenarii NB de la Colegiul Naţional Neagoe Basarab din Olteniţa, în excursie la Velikovo Târnovo FOTO Arghivă personală prof. Mariţa Cucuianu

O săptămână cu adevărat altfel au trăit elevii clasei a V-a Centenarii NB, de la Colegiul Naţional Neagoe Basarab din Olteniţa. Sub deviza ,,De la Matematică la Mate Practică", copiii au experimentat cele mai frumoase senzaţii: au mers la cumpăraturi, în parc, la poştă, la croitorie, la bancă, au învăţat să plătească facturi, au vizitat staţia de Ambulanţă şi au luat masa la la restaurant.

„Am căutat ca elevii, în urma acestor activităţi, să capete abilităţi de viaţă şi să le arăt că matematica este aceeaşi oriunde în lume, încercând să scot în evidenţă importanţa acestei discipline în viaţa de zi cu zi.

Întreaga săptămână am considerat-o ca un proiect general prin care matematica te ajută să capeţi abilităţi de viaţă. Această activitate am conceput-o plecând de la citatul,, Nu există un domeniul al matematicii ,oricât de abstract ar fi el ,care să nu se dovedească cândva aplicabil la fenomenele lumii reale." ( N. Lobacevschi ). Aplicaţiile practice ale matematicii vin să susţină cu un real succes procesul de învăţare eficientă,g arantând înţelegerea raţionamentelor matematice prin stimularea gândirii logice , făcând apel la cunoştinţele teoretice şi formând o serie de abilităţi necesare înţelegerii fenomenelor din jurul nostru”, explică prof. de matematică Mariţa Cucuianu, diriginte la clasa a-V-a centanarii NB.

În prima zi a săptămânii, pe 1 aprilie, copiii au realizat flori de nufăr din origami pe care le-au oferit mergând în vizită la muzeu şi la croitorie. Prima oprire a fost la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa unde copii au căpătat informaţii legate de Civilizaţia Gumelniţa .

calarasi elevi

Apoi s-a mers la croitorie. ,,Învăţăm să croim "-,,Viitorul sună bine" Sau ,,Despre planificarea viitorului" unde copiilor le-a fost prezentat tot procesul de obţinere a unei cămăşi, plecând de la proiectare tipar şi până la aşezarea în cutii pentru a fi livrate. Astfel elevii au văzut că e nevoie să cunoşti anumite noţiuni de bază pentru a realiza toate etapele de lucru.

calarasi elevi

„Aşa că au calculat arii, volume pentru a vedea câte cutii cu cămăşi încap într-o cutie mai mare. Am repetat unităţi de lungime şi ne-am bucurat împreună când la final am fost serviţi cu prăjituri. În drum spre liceu ne-am oprit şi la magazin să cumpărăm ingredientele pentru Rulada Magică.

calarasi elevi

Prin aceste activităţi am mai urmărit ca elevii să analizeze diferite meserii şi ocupaţii din perspectiva cerinţelor pieţii, să îşi analizeze propriile opţiuni privind diferite meserii –ocupaţii utilizând diferite criterii şi să înţelegă importanţa matematicii în viaţa de zi cu zi să vadă utilizarea unităţilor de măsură, a schemelor, a tiparelor,şabloanelor”, spune prof. Cucuianu.

calarasi elevi

Pe 16 aprilie, copiii au fost împărţiţi în două echipe de cofetari şi au învăţat să devină experţi în realizarea prăjiturii. Au fost şi în vizită la o grupă de la Grădiniţa Degeţel din Aprozi unde i-au ajutat pe prichindei să realizeze şi ei o floare din origami şi pe care au luat-o ca amintire.

calarasi elevi

Fiind în perioada premergătoare Paştelui, elevii au participat la un atelier de încondeiat ouă cu ajutorul mărgelelor. Elevii au fost foarte implicaţi împletind şiraguri de mărgele cu răbdare şi pricepere. 

calarasi elevi

În cea de-a treia zi a Săptămânii Altfel, pe 17 aprilie au fost desfăşurate activităţi în aer liber. Elevii însoţiţi de diriginte s-au deplasat la staţia de salvare Olteniţa şi au aflat informaţii despre apelul  de urgenţă 112, poziţia laterală de siguranţă şi metoda Heimlich. Elevii au fost implicaţi şi puşi să facă practic tot ceea ce au fost învăţaţi. Apoi am primit informaţii despre ce se află într-o salvare şi au putut vedea interiorul unei salvări.

calarasi elevi

“De la Salvare am mers la biserica Sf.Gheorghe unde au fost întâmpinaţi de mugurii apăruţi de la cei trei stejari plantaţi cu ocazia Centenariului Colegiului Naţional ՚՚Neagoe Basarab ՚՚.

calarasi elevi

Elevii s-au aşezat la atelierele de pictură şi au realizat icoane pe sticlă, la final realizând o expoziţie în jurul unui stejar plantat de noi. Aceste ateliere au fost posibile datorită implicării mamelor Cipleu Ionica, Bîră Nicoleta şi a doamnei profesoare Mitran Ecaterina.

calarasi elevi

Şi după atâta muncă ne-am dorit şi să luăm prânzul împreună şi unde tot nu am scăpat de matematică deoarece fiecare masă a delegat un contabil care să ţină cont ce se consumă şi să facă calcule pentru a plăti consumaţia.

A patra zi a fost rezervată unei excursii în Bulgaria. ,,Copiii Dunării-Mici Europeni" au fost în excursie la Veliko Târnovo, cetăţile Taravet şi Trapezita, sat Arbanasi şi Mânăstirea Yvanovo, monument UNESCO. În excursie au fost alături de noi părinţi şi bunici”, povesteşte profesoara.

calarasi elevi

Pe 19 aprilie fiecare elev a făcut completarea ,,Jurnalului Călător" unde au scris impresii, au lipit poze, vederi, biletele din muzeele vizitate. "Toată această săptămână de Şcoală Altfel consider că este foarte benefică pentru elevi şi profesori deoarece prin diversitatea de activităţi fiecare copil poate afla lucruri noi despre sine şi să-şi afle aptitudinile şi înclinaţiile, e de părere dascălul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite