De ce este usturoiul cel mai puternic antibiotic din lume. Ce substanţă minune conţine şi de ce trebuie mâncat zdrobit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usturoiul, un aliment-minute FOTO Shutterstock
Usturoiul, un aliment-minute FOTO Shutterstock

Adevărate bariere în calea infecţiilor, multe alimente ne protejează de agenţii patogeni din mediul înconjurător. Ele fortifică sistemul imunitar, alungă viruşii, bacteriile şi fungii şi accelerează vindecarea. Consumate regulat, acestea ne asigură o sănătate de fier.

Primul pe lista alimentelor minune este usturoiul care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi să elimine toxinele, dar întăreşte şi sistemul imunitar. El reduce efectele îmbătrânirii, are calităţi antioxidante şi antiinflamatoare.

“Efectul antibiotic poate preveni şi trata infecţiile, fără să afecteze bacteriile sănătoase. Usturoiul stimulează creşterea nivelului de antioxidanţi din organism, ajută la scăderea valorilor glucozei serice şi a tensiunii arteriale. Usturoiul conţine alicina, un compus puternic care acţionează ca antibiotic şi ajută la vindecarea infecţiilor cutanate. Este interesant de ştiut că alicina se formează doar atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Are vitamine şi minerale

Un căţel de usturoi pe zi este, de cele mai multe ori, valoarea recomandată în scopuri medicale. Usturoiul conţine o serie de nutrienţi, vitamine şi minerale, dar si fitochimicale. Cultivat încă din Egiptul antic, folosit de români pentru prevenirea bolilor contagioase şi intrat în bucătăria autohtonă ca un condiment, această plantă este incredibil de sănătoasă.

“Sub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de răceală, gripă sau viroză nu au şanse de supravieţurire în prezenţa sucului său. În acelaşi timp, combate infecţiile şi degajează bronhiile, sinusurile şi plămânii. Usturoiul este bogat în germaniu şi seleniu organic, conţine "ajeola", o subtanţă ce diluează sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor şi are peste o sută de compuşi ai sulfului. S-a descoperit că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria şi inflamarea învelişului inimii”, explică medicul.

Ceapa ne scapă şi de depresii
 
Şi ceapa conţine numeroase vitamine şi minerale esenţiale, precum şi substanţe naturale cu proprietăţi antiseptice, antibiotice şi antiinflamatoare. Ceapa este un excelent aliment care oferă protecţie organismului, întăreşte sistemul imunitar, ne scapă de depresii şi ne fereşte de afecţiuni din cele mai grave. Datorită conţinutului ridicat de fier, ceapa este bună pentru persoanele ce suferă de anemie. Simptomele de artrită şi gută pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapă datorită agenţilor antiinflamatori din ceapă.

Ceapa este şi un puternic antiseptic, luptând împotriva infecţiilor provocate de bacterii, dar are şi proprietatea pe de altă parte, de a scădea tensiunea arterială, ajutând la subţierea sângelui şi la curăţarea acestuia de grăsimile nesănătoase şi anume de colesterolul rău. Cancerul de colon şi cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapă, iar ceapa consumată din belşug va ameliora simţitor constipaţia cronică şi balonarea, precum şi flatulenţa.

Vă recomandăm şi:

Ultima buruiană a verii. Năvalnicul, cea mai bună plantă pentru vrăji de dragoste care curăţă plămânii şi închide rănile

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite