Din anchetatori, anchetaţi. Cum au ajuns mai mulţi oameni în uniformă să se facă de ruşine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile nu i-au ocolit nici pe oamenii în uniformă din Bărăgan. Câţiva poliţişti din Călăraşi au ajuns din anchetatori, anchetaţi. Ei au căzut în plasa propriilor greşeli punându-şi în pericol cariera pentru luare de mită.


În decembrie 2013, Gheorghe Călin, un poliţist din Călăraşi a fost arestat, după ce s-a stabilit că a primit lemne de foc drept şpagă. Ofiţerul a fost cercetat alături de alte trei persoane, un administrator de firmă şi doi inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de regim Silvic şi Vânătoare Bucureşti(ITRSV).

Conform informaţiilor furnizate de Direcţia Naţională Anticorupţie, Cătălin Brânzea, inspector în cadrul I.T.R.S.V. a fostcercetat pentru luare de mită, favorizarea infractorului şi permiterea accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Dacian Popa, colegul său, a fost anchetat pentru luare de mită şi favorizarea infractorului.  Angelo Claudiu Lazăr, administrator fost acuzat de dare de mită şi evaziune. Gheorghe Călin, poliţistul călărăşean, s-a ales cu dosar penal pentru luare de mită.

Înţelegerea cu administratorul

În urma investigaţiilor desfăşurate de procurori s-a stabilit că neregulile au început pe 3 decembrie 2013. În această zi, Brânzea l-a anunţat pe Lazăr despre faptul că în ziua următoare urmează a se desfăşura la firma sa un control inopinat. La data de 4 decembrie 2013, spun procurorii, Brânzea şi Popa, ambii inspectori în cadrul I.T.R.S.V. Bucureşti, au primit de la Lazăr suma de 500 lei şi câte un curcan, pentru a nu îşi îndeplini activităţile de serviciu cu prilejul controlul efectuat la societatea acestuia.

Maşina, interceptată în trafic

“Ca urmare a înţelegerii frauduloase cu cei doi inspectori, Lazăr Angelo Claudiu a sustras de la efectuarea controlului cantitatea de circa 110 m.c. material lemons”, se precizează în comunicatul DNA. În aceeaşi zi a intrat în scenă şi poliţistul.  Maşina în care se aflau lemnele a fost interceptată în trafic, pe raza localităţii Călăraşi, de ofiţerul de poliţie Gheorghe Călin din cadrul Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Călăraşi. Pentru a nu efectua verificări cu privire la legalitatea transportului, ofiţerul de poliţie a primit drept mită material lemnos.

29 de zile în arest

În septembrie 2013, un scandal răsunător punea Călăraşiul pe jar. Comisarul-şef Vasile Gîdea, şeful de atunci al Gărzii de Mediu a fost reţinut, alături de un poliţist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru fapte de corupţie. Alături de Vasile Gîdea, care a şi fost arestat şi acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi la dare de mită, a fost trimis duupă gratii pentru 29 de zile şi Stelică Tănase, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Călăraşi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, cercetat pentru trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Ofiţerul care a cerut mita

Anchetatorii spun că în perioada august-septembrie 2013, Stelică Tănase, ofiţer, a pretins 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol. Bărbatul care l-a şi denunţat de poliţist a plătit în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro. Omul legii a promis în schimbul banilor că intervine pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi pentru a favoriza grupul de firme respectiv.

Subvenţie încasată ilegal

Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, spun anchetatorii, intervenţia viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, urmau să fie eliberate trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului.
În acestea se menţiona că firma nu are debite, astfel încâtsă obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul lui Vasile Gîdea. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între Tănase , Gîdea, persoana intermediară şi directorul executiv adjunct al APIA Călăraşi.

Suveica banilor

În aceeaşi perioadă, Tănase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator şi APIA Călăraşi, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise, au anunţat procurorii DNA.

Trei ani cu executare

Tot în 2013, an cu ghinion se pare pentru mai mulţi poliţişti, a fost săltat şi Nicuşor Demostene, fost agent d epoliţie examinator la Serviciul Permise Călăraşi. Câteva luni mai târziu, în mai, el  fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani cu executare în scandalul “Mită pentru premise”. Acesta nu este singurul inculpat din dosar. Alături de el figurează 13 persoane. Nicusor Demostene este acuzat de trafic de influenţă, dare şi luare de mită. Potrivit oficialilior D.G.A, acesta primea sume cuprinse între 400-500 de euro, pentru facilitarea obţinerii permiselor auto.

Intermediarul, un director de vânzări

Potrivit anchetatorilor, din datele şi informaţiile obţinute, a rezultat că un director de vânzări la o societate comercială din  Olteniţa, primea  400-500 euro de la diferiţi candidaţi care susţineau examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere, susţinând că are influenţă asupra unui agent examinator  din cadrul Serviciului Permise Călăraşi. Acesta, în ziua dinaintea examenelor se întâlnea cu agentul examinator căruia îi indica numele candidaţilor pe care îi ,,susţinea”.

Chestionare gate completate

Pentru acest lucru, poliţistul primea 400-500 de euro pentru fiecare candidat pe care îl „ajuta” să promoveze examenul. „Una dintre modalităţile prin care bărbatul din Olteniţa recruta persoanele doritoare să promoveze facil şi sigur proba practică a examenului auto consta în recomandarea acestora de către instructorul auto, dintre cursanţii şcolii sale de şoferi”, se precizează într-un comunicat al DGA. Aceleaşi surse confirmă că există suspiciuni potrivit cărora chestionarele teoretice pe care candidaţii respectivi le-au susţinut pe calculator ar fi fost deja completate.
 

Vă recomandăm şi:

Poliţist din Aiud trimis în judecată pentru corupţie. A luat mită de la un şofer surprins cu viteză mare pe radar

Comisar şef de poliţie, arestat pentru mită

Trei agenţi de poliţie rutieră de la IPJ Bacău, reţinuţi pentru luare de mită

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite