Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Drama vieţii romancierei Ileana Vulpescu. Care a fost ultima dorinţă a scriitoarei şi ce spunea despre fericire

7
13 May 2021 09:54:01
Autor: Ionela Stănilă
Scriitoarea Ileana Vulpescu s-a stins la 88 de ani FOTO news.ro
Scriitoarea Ileana Vulpescu s-a stins la 88 de ani FOTO news.ro

Scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani.  Una dintre cele mai cunoscute romanciere din România a trăit în ultimii ani o adevărată dramă. În decurs de o lună, în 2012, şi-a pierdut unica fiică, dar şi soţul, scriitorul Romulus Vulpescu.

A lăsat cu limbă de moarte să fie incinerată, iar cenuşa să fie aruncată în mare. Într-un interviu pentru Adevărul  din anul 2013, scriitoarea a povestit despre tragediile care i-au marcat ultimii ani ai vieţii, dar a vorbit şi despre dorinţa sa de a fi incinerată.
 
Redăm un fragmet din interviul realizat în 2013 pentru cotidianul Adevărul:
 
 
În septembrie, după decesul soţului, ziarele şi televiziunile spuneau că scriitorul Romulus Vulpescu „a dus o viaţă la limita sărăciei“.
 
Domnule dragă, oamenii îşi fac păreri, dar nu te întreabă. La limita modestiei. Nu pot să spun că n-am avut bani de pâine, dar am avut o viaţă echilibrată, obişnuită. Altă doamnă a spus că fata mea a murit de cancer. N-a murit de cancer, a murit de septicemie!
 
Cum a fost pentru dumneavoastră toamna anului trecut?
 
În momentul când îţi pierzi raţiunea de a mai exista, trebuie să-ţi faci o filosofie de viaţă în care să consideri că mai ai de ce să trăieşti. Faptul că bărbatul meu a lăsat o traducere a lui François Villon fără note cred că mi-a fost de foarte mare folos. Aşa că am început lucrul la această traducere, pe care vreau s-o văd publicată. Am simţit că mai sunt folositoare la ceva. Altminteri, este foarte greu când pierzi tot ce înseamnă reper în viaţa ta.
 
Spuneaţi că nu v-amintiţi ultima oară când aţi fost fericită. Cum se poate aşa?
 
Chiar nu-mi amintesc. Am şi eu scăpările mele. Înseamnă că e demult de tot dacă nu-mi aduc aminte. Cred că fericirea e un cuvânt de dicţionar. Sunt momente de mulţumire, e o desprindere de tine, de ceilalţi, dar, ca stare permanentă, aşa ceva nu există.
 
De ce vreţi să fiţi incinerată?
 
Cred că nimănui nu i se poate refuza dreptul de a face ce vrea cu corpul său şi după moarte. În plus, eu, spun drept, am oroare de viermi. Dacă poţi să n-ai de-a face cu ei, de ce să nu-i eviţi? Cenuşa vreau să-mi fie aruncată în mare, de la Neptun, pentru că e o localitate care mi-a fost mie dragă. E atât de simplu.
 

"Arta conversaţiei", cel mai cunoscut titlu

 
Născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu este prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor. 
 
Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă. 
 
Este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr. Cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu este ”Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. Împreună cu actorul George Bănică, ea a realizat o dramatizare după acest roman, care a fost jucată la teatre precum Giuleşti din Bucureşti şi ”Marin Sorescu”, din Craiova. Romanele sale ”Rămas-bun casei părinteşti”, ”Arta conversaţiei” şi ”Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Exclusiv. Reforma clasei politice: traseistul perfect, şef la Fondul de Contragarantare
 
Răzbunare după uciderea comandanţilor Hamas. Gruparea a anunţat că va lansa 130 de rachete asupra Israelului

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
13.05.2021, 10:50:38

Acum o sa tipe BOR-ul si tucalarii ei ca nu e crestineste sa fii incinerat. Dar sa fii mancatde viermi, e ok? Incinerarea este ieftina, igienica, eco, pamantul este redat agriculturii sau parcurilor publice. La catolici este permisa incinerarea pe primul loc fiind Ungaria cu 75% din decese incinerate urmata de Olanda. La noi cica nu te poate invia Domnul daca nu ai trupul intreg?! pai si daca mori in incendiu ce se intampla, nu ti se mai face slujba si nu mai "inviezi"? Sau ce infirmi ce nu au trupul intreg? Daca dumnezeu a creat omul din nimic, tot asa il va recrea dintr-un bob de cenusa ce va pluti miliarde de ani in praful galactic interstelar...

-6 (20 voturi)
Stefan din Nord
13.05.2021, 11:13:48

Cum a creat Dumnezeu omul din nimic ? Citeste Geneza [Facerea ] cap 2 vers 7

-5 (5 voturi)
Ludwig
13.05.2021, 11:59:23

Si cine a scris Geneza? Cartarescu?

-2 (10 voturi)
ileana iliescu
13.05.2021, 17:46:48

Dumnezeu sa va ierte!numai un om cu o mare sensibilitate si frumusete putea sa le puna in valoare in scrierile pe care ni le ati lasat.

+6 (6 voturi)
Beta Alfa
13.05.2021, 18:10:38

Interesant articol, mai rar se intampla... Excelenta definitia fericirii ca stare de moment si nu de permanenta

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările