Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

DSP avertizează: Epidemie de rujeolă în judeţul Călăraşi. 82 de copii bolnavi

0
19 Nov 2012 10:00:45
Autor: Ionela Stănilă
Doar vaccinarea îi fereşte pe copii de îmbolnăviri Foto: Adevărul
Doar vaccinarea îi fereşte pe copii de îmbolnăviri Foto: Adevărul

Din cauza vaccinării deficitare, la nivelul judeţului Călăraşi a fost confirmată epidemie de rujeolă. Direcţia de Sănătate Publică(DSP) a anunţat că, de la începutul acestui an şi până în prezent au fost confirmate 82 cazuri. Cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate la Gălbinaşi -28 cazuri, Vasilaţi-10 cazuri, Călăraşi- 8 cazuri, Plătăreşti-6 cazuri, Frumuşani şi Budeşti câte 5 cazuri.

Potrivit specialiştilor, cei mai afectati sunt copiii, 53 de cazuri fiind înregistrate la grupa de vârstă 0-4 ani. “Având în vedere evoluţia rujeolei în judeţul Călăraşi, acoperirea vaccinală suboptimală, contagiozitatea foarte înaltă a bolii, transmiterea  aerogenă, atenţionăm asupra riscului evolutiei epidemice în colectivităţile şcolare”, a precizat Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul DSP Călăraşi.
 

Vaccinarea, singura soluţie

Rujeola este boala transmisibilă pe cale respiratorie extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roz pe faţă, ulterior trunchi şi membre). “Solicităm părinţilor tuturor copiilor peste 12 luni care nu au micuţul vaccinat împotriva rujeolei, să se prezinte la medicul de familie pentru a fi catagrafiat(eventual înscris daca nu a fost înscris anterior) şi vaccinat ROR cât mai urgent posibil”, a avertizat DSP. Părinţii trebuie să ştie că, dacă în mod curent prima vaccinare ROR a copiilor se face la vârsta de 12 luni, în cazul contactului cu caz confirmat de rujeolă, vaccinarea se efectueaza de la vârsta de 7 luni .
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările