Explicaţiile unui medic cu privire la rata mică de vaccinare dintr-un judeţ: „Aşa gândesc proştii-deştepţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rată mică de vaccinare în judeţul Călăraşi. Puţin peste 20% din populaţie s-a imunizat FOTO Facebook/Cezar Rădulescu
Rată mică de vaccinare în judeţul Călăraşi. Puţin peste 20% din populaţie s-a imunizat FOTO Facebook/Cezar Rădulescu

Deşi se află în topul vaccinărilor cadrelor medicale, cu un procent de 85%, în judeţul Călăraşi s-a reuşit imunizarea a 23% din rândul populaţiei  generale. Un medic dă vina pe "deşteptăciunea proştilor".

Conform Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, de la debutul campaniei de imunizare, 31 decembrie 2020, în  judeţ s-au primit 114.380 de doze, din care s-au pierdut 1.753 de doze. 

Cezar Rădulescu, directorul DSP Călăraşi spune că cele mai multe dintre acestea s-au pierdut pe teren.

 „Am luat localităţile din judeţ de 3 ori la rând pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze. Vă dau un exemplu, un flacon de Pfizer are 6 doze. Se deschide, vaccinezi o persoană, iar în câteva ore nu mai este valabil serul. Pentru că nu au fost persoane care să dorească imunizarea s-au pierdut dozele. Nu, nu putem să-i convingem, nu vor. Sunt şi persoane cu pretenţii, la care dezinformarea nu este valabilă, care au ales să spună Nu vaccinării. 

Este o situaţie complicată, dar, din păcate, reală. Oamenii nu înţeleg beneficiile vaccinării şi nu îşi dau seama de realitatea în care ne aflăm. În judeţul Călăraşi, cu rate bune de vaccinare se află municipiile Olteniţa şi Călăraşi, dar şi localităţile, Perişoru, Vâlcelele, Alexandru Odobescu, Ştefan cel Mare şi Chirnogi. Nu avem rată de vaccinare de peste 50% în nicio localitate, imunizarea este sub 30%", a explicat Cezar Rădulescu.

Rata de vaccinare a ajuns la 31% la nivel naţional, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Calculul a fost făcut la populaţia eligibilă, în vârstă de peste 12 ani. Cei mai mulţi oameni s-au vaccinat în Bucureşti, unde rata de imunizare se apropie de 50%, dar sunt şi două judeţe unde procentajul este sub 20%.

Până la data de 8 august, conform informaţiilor oficiale, cu vaccinul Pfizer, în judeţul Călăraşi, au fost vaccinate cele mai multe persoane, adică 85.128, pentru Moderna au optat 5.443 de persoane, serul de la Astra Zeneca l-au primit 10.047 de călărăşeni, iar cu Janssen au fost imunizate 10.216 persoane. Astfel, numărul total al celor vaccinaţi împotriva COVID-19, până la data de 8 august era de 110.834 de persoane. În prezent, în stoc se mai află 2.061 de doze. 

Stau cu vaccinul în frigider şi nu reuşesc să trec peste desteptăciunea proştilor

Un medic din judeţul Călăraşi a lansat recent un atac dur la adresa celor care refuză vaccinarea. Cătălin Petrencic este doctor în comuna Mănăstirea şi spune că stă cu vaccinul în frigider şi nu reuşeşte să-i convingă pe oameni să se imunizeze. Acesta dă vina pe "deşteptăciunea proştilor".  

Iată ce mesaj a postat dr. Cătălin Petrencic pe pagina sa de socializare:

Dacă prostia ar durea, aş avea coadă la cabinet. Nu, prostia nu doare şi asta-i un lucru rău. Din păcate, prostia pentru proşti este un lucru bun: îi face fericiţi. "Lasă, ştiu eu mai bine decât aştia care vor să te omoare cu vaccinul lor! Nu există virus, nu există boală, sunt doar proştii aştia care vor să bage cipuri în tine, să te sterilizeze, să naşti monştri, să faci cancer. Eu ştiu mai bine şi nu mă vaccinez. Eu sunt mai deştept ca ei şi nu mă las manipulat." Aşa gândesc proştii-destepţi. Ei au informaţii. Au auzit la tv, au citit pe internet, le-au spus copiii care, deh, trăiesc la oraş şi ştiu mai bine decât prostul ăsta de medic care n-a fost în stare să ajungă şi el la oraş. 

Da, sunt prost, n-am reuşit să-i conving cu cele peste 300 vaccinuri administrate că vaccinul nu-ţi face rău, că îţi oferă o şansă. În faţa atâtor deştepţi stau cu vaccinul în frigider şi nu reuşesc să trec peste desteptăciunea proştilor. Mă rog de ei, le explic, le aduc argumente pro. Nu. Nu vor. Abia mai reuşesc să vaccinez 1-2 din Mănăstirea, restul, până la 10 pe săptămână, din alte localităţi. Asta pentru că este  o singură doza şi vor să plece. Iar unde pleacă li se impune vaccinarea. La noi, nu. Se pleacă la mare, la munte, la nunţi şi botezuri fără restricţii.

De asemenea, medicul spune că imunizarea este refuzată, chiar cu agresivitate, în timp ce el aruncă doze de vaccin. Sunt mănăstireni internaţi cu forme grave de Covid în spital şi unii chiar decedează. Este de neînţeles acest refuz categoric faţă de vaccinare. Cum poţi spune un NU categoric la ceva care te protejează, care nu-ţi face rău şi care îţi oferă nişte garanţii că dacă faci boala, faci o formă uşoară. Chiar trebuie să pierzi pe cineva pentru a crede în vaccin? Cât de simplu ar fi să revenim la o viaţă normală!

Câte centre sunt deschise pentru imunizare

Şase centre de vaccinare funcţionează în judeţul Călăraşi pentru imunizarea anti-COVID. Majoritatea au program inclusiv duminica pentru cei care doresc să se vaccineze.

La nivelul municipiului Călăraşi funcţionează trei centre de vaccinare anti-covid, după următorul program:

De luni până duminică, interval orar 09.00 – 19.00 – Sala de Sport Şcoala nr 11 din strada Sulfinei, nr 2A (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca)

De luni până duminică, interval orar 09.00 – 19.00 – fosta casierie Enel Călăraşi din Strada Speranţei nr 2 (Pfizer şi Johnson & Johnson)

De luni până vineri, interval orar 08.00 – 15.00 – Spitalul de Urgenţă Călăraşi din strada Eroii Revoluţiei 22 decembrie 1989 (Pfizer)

În judeţ, mai sunt deschise alte trei centre de vaccinare, astfel:

Municipiul Olteniţa: de luni până duminică, interval orar 08.00 – 20.00 – Sala de Sport Şcoala Gimnazială Mircea Eliade din Bulevardul 22 decembrie, nr 76 (Pfizer)

Oraşul Lehliu-Gară: luni şi vineri, interval orar 14.00 – 20.00; marţi, miercuri, joi, vineri, interval orar 08.00 – 14.00 – Sala de Sport strada Viitorului, nr 9 (Pfizer)

Oraşul Budeşti: de luni până duminică, interval orar 08.00 – 20.00 – Fostul Spital Orăşenesc Budeşti (Camera de Gardă), din strada Independeţei nr 1 (Pfizer)

Vă mai recomandăm şi:

Avertisment: Curând, valul 4 de COVID-19 va deveni avalanşă! Câte cazuri vom avea peste două săptămâni

Planta-minune aclimatizată în România, în premieră europeană. Este cel mai puternic antialergic natural

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite