Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Expoziţia-eveniment "Civilizaţia Gumelniţa" se deschide la Palatul Şuţu

1
13 May 2021 13:48:58
Autor: Ionela Stănilă
Civilizaţia Gumelniţa, Viaţa în sud-estul României acum 6500 de ani, expoziţie la Palatul Ţuâu FOTO MMB
Civilizaţia Gumelniţa, Viaţa în sud-estul României acum 6500 de ani, expoziţie la Palatul Ţuâu FOTO MMB

Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) invită publicul să descopere expoziţia-eveniment „Civilizaţia Gumelniţa. Viaţa în sud-estul României acum 6500 de ani”, care va fi deschisă la Palatul Suţu din Capitală.

Expoziţia „Civilizaţia Gumelniţa. Viaţa în sud-estul României acum 6500 de ani” va fi deschisă la Palatul Suţu în perioada 19 mai 2021 – 1 mai 2022.
 
Pornind de la diversitatea colecţiilor Muzeului Municipiului Bucureşti şi ale Direcţiei de Cultură Olteniţa (Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa) în privinţa patrimoniului preistoric, MMB deschide această expoziţie monografică dedicată uneia dintre cele mai importante culturi neolitice din România. Şi spaţiul românesc a fost locuit de civilizaţii vechi şi misterioase.
 
Una dintre acestea este mai veche cu aproape o mie de ani decât dinastiile predinastice egiptene. Expoziţia-eveniment va aborda o serie de registre tematice, precum contextul general al neoliticului şi eneoliticului în sud-estul României, locuirea, hrana, ceramica şi primele obiecte metalice, relaţia cu alte populaţii, de la imagine la imaginar etc.
 
„Vor putea fi admirate cele mai frumoase obiecte din colecţiile celor două muzee, între care se remarcă Zeiţa de la Vidra. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă cu ochii lor patrimoniul cultural asociat Culturii Gumelniţa din colecţiile amintite, dar şi să afle care sunt rezultatele cercetărilor arheologice sistematice realizate în staţiunea eponimă în decursul ultimilor trei ani, precum şi detalii referitoare la neoliticul din România. Expoziţia se doreşte a fi şi un eveniment organizat în memoria celui care a fost marele arheolog Dragomir Nicolae Popovici, formator al mai multor generaţii de arheologi preistoricieni din România.
 
Cultura Gumelniţa, denumită astfel datorită cercetărilor întreprinse în România, în aşezarea eponimă situată aproape de malul stâng al Dunării, lângă oraşul Olteniţa, jud. Călăraşi, defineşte debutul eneoliticului dezvoltat în sudul României către jumătatea mileniului V a.Chr. Evoluţia sa a fost împărţită în trei faze principale care au durat aproape un mileniu, populaţia acestei culturi ocupând o vastă regiune de la ţărmul Mării Negre în est, până în Bulgaria centrală la vest, la nord până în apropierea Munţilor Carpaţi, iar la sud până la Marea Egee”, a declarat dr. Dan Pîrvulescu, curator al expoziţiei, director adjunct Istorie, Patrimoniu – Muzeul Municipiului Bucureşti.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Azzumbo Jo
13.05.2021, 16:00:18

Dupa sinistra experienta cu Ion Iliescu, chiar nu ma asteptam ca din Oltenita sa vina si chestii neolitice interesante.

Modifică Setările