Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Expoziţie. Arta încondeierii ouălor, desluşită de meşteri populari din Bucovina

0
4 Apr 2014 09:11:01
Autor: Ionela Stănilă
Încondeiatul ouălor de Paşte, o adevărată artă
Încondeiatul ouălor de Paşte, o adevărată artă

Călărăşenii sunt invitaţi în perioada 8-10 aprilie să afle tainele încondeiatului de la meşteri populari din Suceava. Artiştii vor împărtăşi tainele acestei meserii tuturor celor interesaţi de obiceiurile străvechi din Moldova.


 Secţia Etnografie şi Artă populară din cadrul Muzeului Dunării de Jos va găzdui două evenimente de excepţie: „Atelierul demonstrativ de încondeiat ouă” şi expozişia cu vânzare “Ouă încondeiate din Bucovina”.

În fiecare zi, vizitatorii au ocazia să discute cu meşterii populari Marian şi Călin Juravle, din judeţul Suceav, dar şi să-i urmărească atunci când încondeiază. „În cele 3 zile ale manifestării, între orele 10.00 – 18.00, vom învăţa să încondeiem ouă împreună cu grupuri de elevi talentaţi din şcolile călărăşene. Încondeiatul este un meşteşug străvechi cu rădăcini în Bucovina. La noi, în Bărăgan, se practică  doar vopsitul şi pictatul ouălor. Meşterii vor veni şi cu ouă deja încondeiate pe care vom putea să le admirăm şi să le achiziţionăm”, a precizat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos.

Simbol al divinităţii

Conforma traditieialomita.ro, încondeiatul ouălor reprezintă înfrumuseţarea cu motive antropomorfe, zoomorfe, fitomorfe, schiomorfe a ouălor jertfite la Paşti, simbol al divinităţii care moare şi renaşte anual. Tehnologia populară, care transformă oul în operă de artă, cuprinde mai multe faze de lucru, iar vopselele  folisite se prepară din plante sau din produse de industrie chimică. Apoi se confecţionează şi se pregătesc uneltele de ornamentat (tişiţa; cele mai vechi „condeie“ au fost Lumânarea cu al cărui capăt încins la foc se desenau pe ou anumite semne şi Pana de gâscă, având acelaşi rol cu cornul de ornat al olarului). Se topeşte ceara de albine în care se adaugă, ca adjuvant, puţin cărbune pisat.

Motive măiestrit lucrate

Urmează încondeierea propriu-zisă a ouălor cu motive ornamentale măiestrit lucrate; introducerea oului încondeiat în vasul cu vopseaua dorită pentru colorarea fondului; scoaterea ouălor din vopsea şi stergerea urmelor de ceară care lasă în loc desenul alb, obţinându-se oul încondeiat monocrom. În cazul ouălor încondeiate policrom, se repetă pentru fiecare culoare în parte, cu atenţie şi mult talent, operaţiunile amintite de ornamentare. Local sunt inversate unele faze de lucru, se folosesc metode noi de decorare, mai mult sau mai puţin legate de încondeierea cu ceară a ouălor (ouă pictate, ouă săpate sau decorate în relief, ouăle încondeiate cu frunze de plante, ouăle împodobite cu mărgele, ouă din lemn sau plastic decorate sau pictate şi altele).
 

Vă recomandăm şi:

Ouă încondeiate, icoane sculptate şi tesături, într-o expoziţie de Paşte organizată la Consiliul Judeţean

Târgul de Paşti din acest an se deschide pe 11 aprilie, în Piaţa Mare

FOTO Vremea bună de duminică a scos arădenii la Târgul de Primăvară

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările