Fermierii din Bărăgan se tem de ce-i mai rău: recolte mici şi costuri cu 50% mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii anunţă recolte slabe din cauza secetei FOTO Facebook/Demetra Societate
Fermierii anunţă recolte slabe din cauza secetei FOTO Facebook/Demetra Societate

Fermierii avertizează că va fi un an dificil pentru culturile de toamnă, iar recoltele vor fi mult diminuate. Cele mai afectate din cauza lipsei precipitaţiilor sunt culturile de grâu, orz şi rapiţă.  Aceasta nu este însă singura problemă pe care o au agricultorii.

Costin Telehuz, secretat de stat în Ministerul Agriculturii, şi fermier în Bărăgan, în localitatea ialomiţeană Mărculeşti, spune că mai grav va fi în 2023 când se estimează o creştere cu 50% a costurilor pentru înfiinţarea culturilor.

„Având în vedere că suntem un sector meteo-dependent, da, clima este primul lucru care îngrijorează fermierii, dar nu este nici pe departe singura problemă”, a explicat Costin Telehuz.

Astfel, agriculturii au fost nevoişi să facă faţă crizei energetice, inflaţiei, preţurilor în creştere la inputuri şi situaţiei incerte în piaţa fertilizanţilor.

 În opinia acestuia, problemele sunt diverse şi într-o continuă mişcare. Astfel, pentru anul agricol viitor, 2022 – 2023, Dragoş Telehuz, estimează creşteri de minimum 50% la înfiinţarea culturilor.

Culturile sunt mai slabe

 „Culturile sunt mai slabe. Se cunoaşte că a fost mai secetos anul acesta. Avem o diferenţă foarte mare de precipitaţii faţă de anul trecut. Având în vedere seceta pedologică, prognosticurile negative sunt justificate. Din păcate, de la an la an se acumulează un deficit de apă în sol, iar recoltele se înjumătăţesc lucru care duce inevitabil la creşterea preţurilor”, spune Aurelian Dobre, fermier din Călăraşi.

  

În Bărăgan, anul trecut, o producţie normală a fost de şapte tone/hectar în fermele cu tehnologie. Conform informaţiilor furnizate de Costin Telehuz, au fost şi situaţii în care producţiile au fost şi mai jos, dar şi mai sus.

„2021 a fost un an special, pentru că ploaia a fost abundentă şi în primăvară, dar şi în iunie, când grâul se apropia de faza de coacere, iar foarte multe soiuri de grâu mai tardive au suferit pentru că şi-au pierdut calităţile. Anul trecut a fost anul soiurilor timpurii", a spus Telehuz.

2021 a fost un an foarte bun pentru cultura de păioase, recoltea fiind în medie, aproximativ 8 tone/hectar. În acest an, fermierii nu speră la mai mult de 4-5 tone/ hectar, din cauza secetei.  Conform specialiştilor, în Bărăgan există un deficit de apă în sol de 160 de litri/ mp, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Producţii-record în 2021

Conform Ministerului Agriculturii, anul trecut la grâu s-a obţinut producţie totală de peste 11,445 milioane tone şi un randament de 5.316 kg/ha, iar la orz, peste 1,885 milioane tone şi o medie de 5.599 kg/ha. Şi la orzoaică şi rapiţă, producţia medie realizată este cea mai ridicată din ultimii 10 ani, respectiv 5.220 kg/ha şi 3.022 kg/ha.

Potrivit sursei citate, producţia totală, în special la cereale şi oleaginoase, indică valori care depăşesc necesarul de consum intern, ceea ce asigură un potenţial stoc, disponibil şi pentru operaţiuni comerciale.

Peste 400.00 hectare, suprafaţă cultivată în Călăraşi

Suprafaţa cultivată anul trecut la nivel naţional a crescut cu aproximativ o mie de hectare, comparativ cu 2020, până la 8,263 milioane hectare (ha), sectorul majoritar privat având o pondere de 99,1% din total, respectiv 8,189 milioane ha, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Judeţele care au deţinut cele mai importante ponderi în suprafaţa totală cultivată au fost: Dolj (5,9%, respectiv 484.101 ha), Constanţa (5,4% - 445.674 ha), Galaţi (5,1% - 419.770 ha), Călăraşi (4,9% - 403.411 ha) şi Teleorman (4,7% - 385.822 ha).

La polul opus, cele mai mici suprafeţe cultivate s-au înregistrat în judeţele: Bistriţa-Năsăud - 49.787 ha, Hunedoara - 50.191 ha, Harghita - 55.224 ha şi Maramureş - 56.370 ha.

Suprafeţele cultivate în 2021, faţă de anul precedent, au fost mai mari la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod şi mai mici la leguminoase pentru boabe, sfeclă de zahăr, tutun, cartofi - total, legume - total, furaje verzi din teren arabil şi vii pe rod.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. A început bătălia pentru Lisiciansk. Poziţiile de aici sunt strategic mai valoroase decât cele din Severodoneţk

Viaţa neştiută a marelui comediant Constantin Tănase. Cui a lăsat averea sa şi ce i-ar fi adus sfârşitul

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite