Fondul de garantare, o alternativă pentru recuperarea salariilor restante de la firmele aflate în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii doi ani, la nivelul AJOFM Călăraşi nu au existat plaţi efectuate din fondul de garantare, deoarece nu a fost înregistrată nicio solicitare în acest sens.



Conform legii, angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la Fondul de garantare în cotă de 0,25%. Acest procent se aplică asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj realizate de salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă. Gestionarea Fondului de garantare se face de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agentiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Legea nr. 200/2006 precizează faptul că din Fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi. cest lucru este valabil doar atunci când împotriva angajatorilor au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicarii totale sau parţiale a dreptului de administrare.  

Ce plăţi se fac

  Din resursele Fondului de garantare se suportă următoarele categorii de creanţe salariale:
     a) salariile restante;
b)compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
     c) plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă şi/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
    d) compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
    e) indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata intreruperii temporare a activităţii.
   „Din Fondul de garantare nu se suportă contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă. Suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat”, a precizat Simona Donciu, purtător de cuvânt al AJOFM Călăraşi.

    În situaţia în care se pronunţă închiderea procedurii de insolvenţă, ca urmare a redresării angajatorilor, aceştia sunt obligaţi să restituie sumele suportate din Fondul de garantare, în termen de 6 luni de la pronunţarea hotarârii de inchidere a procedurii.

Vă recomandăm şi:

Ce beneficii au firmele care angajează şomeri. În Călăraşi, 8.800 de persoane caută o slujbă

Cum să-ţi găseşti mai uşor o slujbă. Cursurile de formare profesională, un avantaj pe piaţa muncii

Cum poţi să câştigi 1.300 de euro pe lună. Finlandezii caută personal pentru curăţenie

Locuri de muncă pentru şomerii călărăşeni prin reţeaua Eures. Măcelarii, la mare căutare în Finlanda

Peste 4.500 de şomeri înregistraţi la Tulcea. Puţin peste o treime dintre ei primesc indemnizaţie

Sibiul are peste 8.000 de şomeri

Tot mai mulţi şomeri tineri, tot mai puţine locuri de muncă la Vaslui. Iată ce meserii sunt căutate de angajatori

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite