Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

FOTO Afacere profitabilă. Mielul din Bărăgan, la mare căutare în ţările arabe

0
7 Apr 2014 08:46:17
Autor: Ionela Stănilă
Mieii de rasă, crescuţi în judeţul Călăraşi, ajung în străinătate Foto:I.S.
Mieii de rasă, crescuţi în judeţul Călăraşi, ajung în străinătate Foto:I.S.

Clienţii fideli ai fermierilor români sunt străinii, atunci când se apropie Paştele. Arabii plătesc preţul corect pentru un kilogram de carne şi nici nu se tocmesc. Mielul devine astfel cel mai căutat produs, dar şi o marfă care aduce profit sigur şi consistent.

 

Pentru că este mai comod, crescătorii de oi vând, de mai mulţi ani, en-gros. Mieii crescuţi în judeţul Călăraşi iau calea străinătăţii. George Popa, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa ovinelor din judeţul Călăraşi, încarcă TIR-uri cu marfă şi le trimite peste hotare. În acest an, mieii de la comuna Cuza-Vodă ajung pe mesele italienilor, dar şi în ţările arabe. „Am dat deja 400 de capete cu 11 lei kilogramul de carne în viu unei firme din Constanţa, SC TOLIL SRL, care face export în ţările arabe şi Europa. Este vorba despre Tunisia, Iordania, Libia, Liban, Siria, Grecia, Bulgaria, Italia şi Croaţia. Este mai uşor să vinzi aşa decât să mergi la piaţă şi să aştepti să vinzi la bucată. În acest an voi încerca şi această variantă. Pregătim 450 de bucăţi pentru călărăşeni cu 20 de lei kilogramul de carne”, spune fermierul.Ferma de la Cuza-Vodă Foto:I.S.

Ce dai pe mere iei pe pere

Cu toate că afacerea merge strună, George Popa se gândeşte să renunţe la o parte din animalele pe care le păstoreşte deoarece costurile sunt ridicate. „Gândiţi-vă că un singur animal consumă nutreţ şi boabe de 70 de lei pe lună. La o primă vedere, afacerea este profitabilă, însă când treci totul prin contabilitate vezi că ce ai luat pe mere dai pe pere. Dacă aş vinde cu 30 de lei kilogramul de carne, da, atunci putem să vorbim de câştig. Nici aşa nu pot să-l mânii pe Dumnezeu, însă cam ce am consumat, atât scot la vânzare”, spune George Popa.


Ovinele sunt crescute ecologic Foto:I.S.

L-a prins "microbul" în urmă cu 40 de ani

George Popa are oieritul în sânge. Cele 1.200 de oi şi 200 de capre pe care le creşte la ferma de la Cuza-Vodă sunt mândria sa. A investit în animale şi în teren arabil tot ce a câştigat într-o viaţă de om. Peste un milion de euro.„Mi-a plăcut să-mi iasă totul ca la carte. Am ajuns să deţin 1.000 de oi din rasa Ţigaie şi câteva sute din rasa Merinos. Când am plecat pe acest drum, am avut o vorbă: totul sau nimic“, spune fermierul.
Deşi se confruntă cu numeroase probleme, George Popa n-a dat niciodată bir cu fugiţii.„Sunt mândru că nu am făcut umbră degeaba pământului, iar animale sunt pasiunea mea. Îşi aminteşte cu nostalgie că a moştenit această dragoste pentru oi de la tatăl său şi a pornit afacerea în anul 1974 cu doar 80 de capete. În 1983 avea deja 260 de oi, iar Revoluţia din 1989 l-a găsit bogat: cu 500 de animale.Chiar dacă e proprietar de fermă, George Popa munceşte zi de zi Foto:I.S.

Cele mai preţioase sfaturi

Chiar dacă doar ar trebui să-şi coordoneze afacerea şi să dea ordine, George Popa este zi de zi alături de mioarele sale. O ştie pe fiecare în parte din ce rasă face parte, când a fost cumpărată şi cu cât, când trebuie să fete şi ce-i place să mănânce. „Am încercat să mă las de meserie, dar nu pot. Programul meu este acelaşi zilnic: trezirea la 4,30. Ajung acasă, atunci când dă Dumnezeu. Cred că aici găsesc toată energia care mă ţine în viaţă“, spune fermierul.
Oieritul l-a învăţat din „mers“, iar sfaturile cele mai preţioase pentru această meserie le are de la tatăl său,  dar şi de la Niculae Farmache, un comerciant aromân de mioare. „Nea Niculae mi-a zis o vorbă pe care n-o voi uita. Dacă eşti sănătos tun, cumpără oi şi angajează ciobani. Sigur te vei îmbolnăvi“, ne spune, zâmbind, George Popa.Marfă pentru export Foto:I.S.

Pentru ca rezultatele să fie pe măsură şi carnea de calitatea, George Popa pune accent pe fiecare detaliu: de la hrană, condiţii de viaţă şi până la împerechere. Ne arată unul dintre mieii născuţi în octombrie care în aceste zile va lua calea străinătăţii. „Are aproximativ 50 de kilograme şi o parte din ei îi voi păstra pentru reproducere. Străinii apreciază că sunt bine hrăniţi şi că au carne ecologică“, a mai spus fermierul.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Mieii ”exotici”, pregătiţi pentru masa de Paşte

Medicii veterinari, cu ochii pe comercianţi. Doar 4 firme au fost autorizate să sacrifice miei pentru Paşte

Preşedintele Autorităţii Veterinare: Nu există posibilitatea ca mielul să fie substituit cu carnea de câine

Mieii „exotici” iau faţa celui românesc. Cât ne costă mielul de Paşti 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările