FOTO Biserica Sfântul Andrei din Frunzăneşti, redată circuitului turistic. Restaurarea monumentului istoric a durat un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată monumentul istoric după restaurare Foto: Florin Rădulescu
Aşa arată monumentul istoric după restaurare Foto: Florin Rădulescu

Unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţul Călăraşi, biserica Sfântul Andrei, lăsată în paragină mai mulţi ani, a fost scoasă la lumină. Obiectiv turistic neexploatat, lăcaşul de cult a intrat în urmă cu 10 ani în restaurare, iar acum este la un pas de finalizare.


“Biserica Sfântul Andrei face parte din Ansamblul curţii boierilor Dudescu, situat în cartierul Frunzăneşti al comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, Cod în Lista Monumentelor Istorice din România - CL-II-a-A-14688”, spune Florin Rădulescu, responsabilul Muzeului Municipal Călăraşi.

Conform istoricilor, Curtea din Frunzăneşti este rezultatul a două etape de construire: în prima, care se situează probabil în anii 1714-1715, când Radu III Dudescu începe edificarea bisericii, dar odată realizată zidirea propriu-zisă, lucrările se opresc pentru că la puţin timp după mazilirea lui Ştefan Cantacuzino, la 28 aprilie 1716, Radu Dudescu a fost ridicat şi trimis împreună cu Mihai – spătarul Cantacuzino, la Adrianopol, unde cei doi boieri au fost sugrumaţi din ordinul marelui vizir în ziua de 9 iunie 1716.

Ansamblul Curţii boierilor Dudescu

Averile Cantacuzinilor şi ale Dudeştilor au fost vândute la mezat sau trecute în seama domniei, iar familia Dudescu a trecut în Ardeal. Curând, spun istoricii, după pacea de la Passarowitz din 1718, Dudeştii îşi recapătă averile, prin bunăvoinţa domnitorului Nicolae Mavrocordat, care îl şi cunună în 1722 pe Constantin Dudescu cu Maria, fiica lui Antioh Vodă Cantemir.

Aşa arăta biserica în anul 2003 Foto:Florin Rădulescu

calarasi frunzanesti

Cariera onorurilor îi este acum deschisă acestuia - în perioada 1730-1763 a fost aproape permanent în divanul ţării-şi odată cu ea posibilitatea de a relua şi de încheia în mod strălucit lucrările începute de tatăl său.

Lăcaşul de cult, reparat în 1889

“Putem vorbi deci de a doua etapă care este consemnată şi de pisania originală, aflată în pridvor deasupra uşii de la intrarea în pronaos, care se încheie în anul 1732. La sfârşitul secolului XIX, proprietatea Dudeştilor a ajuns la Nicolae Amira care a locuit efectiv aici şi a reparat biserica în anul 1889. Din anul 2005 au început lucrările de restaurare a bisericii lucrări avizate de Ministerul Culturii şi Cultelor prin aviz nr. 677/13 septembrie 2000. În prezent biserica se află la finalizarea restaurării picturii”, povesteşte Florin Rădulescu.

Fragment din pictura pridvorului Foto:Florin Rădulescu

calarasi frunzanesti

Casa Dudeştilor se află în curtea unei foste societăţi agricole, în prezent, în urma lichidării societăţii, proprietarul casei fiind Sorin Alexandru Nica din Bucureşti. Ansamblul mai cuprinde şi o pivniţă istorică lipită de hotarul de Nord a curţii bisericii, în prezent în ruină.Biserica “Sfântul Andrei” este situată în nordul satului Fundeni, aproape de limita cu judeţul Ilfov.


Vă recomandăm şi:

FOTO Mesaj de dragoste de la Matei Basarab pentru Elena Doamna. Domnitorul, ctitorul a 46 de biserici, din iubire faţă de soţia sa

Mai veche decât Călăraşiul. Biserica Sfântul Nicolae rezistă sub vremuri de peste trei secole

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite