FOTO Oraşe dispărute din România. Cetatea Vicina, târâmul de poveste de la Dunăre, apărat de secole de monstrul “Samca Samodiva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea sit ca mărime din ţară, după Sarmizegetusa se afundă, din păcate, în apele nemiloase ale Dunării. Ruinele cetăţii Vicina din insula Păcuiul lui Soare, unul din oraşele dispărute din România, a devenit una dintre atracţiile judeţului Călăraşi.



E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi la unul dintre oraşele dispărute din România trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov, în apropiere de Silistra, la graniţa cu Bulgaria. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Călătoria până la Păcuiul lui Soare te poată într-o lume magnifică. Descoperi o plajă cochetă, cu nisip fin, unde te poţi bronza în voie. Un peisaj de poveste. Dacă te încumeţi să porneşti printre tufişuri şi copaci vei descoperi cetatea.

Zidurile vechi, construite din pietre imense, sunt acoperite de buruieni. Printre hăţişuri, drumul e o adevărată aventură: fiecare pas e o victorie, iar fiecare piatră răsărită - o descoperire. Dacă mergi de-a lungul pietrelor ajungi din nou la Dunăre. Mai mult de trei sferturi din cetate e scufundată, iar dacă apa e limpede o poţi observa cu uşurinţă.

În unele locuri, Dunărea s-a retras, iar trunchiurile şi rădăcinile copacilor dezgolite de ape oferă o imagine spectaculoasă. E un ţinut sălbatic, locul unui oraş dispărut din România.

Rol de apărare

Zidurile cetăţii bizantine au intrat în atenţia arheologilor în anii ’50. Profesorul Petre Diaconu, de la Institutul de Arheologie din Bucureşti, a cercetat în amănunt această cetate şi chiar a scris o monografie. Cetatea bizantină a fost construită în secolul X şi avea rol de apărare.

image



În verile secetoase, când apele Dunării seacă, cetatea oferă un spectacol extraordinar. În 2003, spre exemplu, a ieşit la suprafaţă până şi temelia acestor ziduri din oraşul dispărut din România.  Tot în apropiere se află şi cetatea Dervent, care a fost ridicată în aceeaşi perioadă. Acolo se afla o bază a flotei bizantine care naviga pe Dunăre.

image

„Din cercetările efectuate, se pare că cetatea de pe insulă a fost locuită până în secolele XIV - XV. Profesorul Petre Diaconu a avansat ideea că este vorba despre vestita cetate bizantină Vicina“, explică profesorul Constantin Chera, de la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. Nu se poate amenaja pentru turism zona respectivă, pentru că Dunărea inundă frecvent. Au existat mereu discuţii pe această temă. Este o zonă în continuă transformare. Este nevoie de o investiţie uriaşă pentru a putea face ceva acolo“, spune Constantin Chera.

Al doilea sit ca mărime din ţară

Deşi peisajul este fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit, Dunărea nu iartă nimic. Conform arheologilor, acesta este al doilea sit ca mărime şi potenţialul arheologic din ţară. Acest loc reprezintă, după Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică.


Ctitorie a Împăraţilor Bizanţului

Arheologii consideră că reconstituirea unei părţi din cetate necesită o muncă titanică, iar sumele ce ar trebui alocate ar bloca celelalte şantiere arheologice din ţară pentru cel puţin trei ani.

image

Potrivit istoricilor, cetatea Vicina a fost ridicată pe insula numită acum Păcuiul lui Soare, de împăraţii Bizantului, după anul 971, o dată cu reinstaurarea puterii lor la gurile Dunării de Jos. Situată într-o zonă instabilă din punct de vedere politic, cetatea a fost distrusă şi refăcută de mai multe ori. La scurt timp de la construirea, locul a fost distrus de populaţiile bulgare care s-au revoltat contra Bizanţului. A fost reconstruită în jurul anului 1000, funcţionând ca important centru comercial.

Legendele monştrilor

În secolele care au urmat, insula Păcuiul lui Soare a devenit asemenea unui tărâm din poveste, legendele despre existenţa unor monştri circulând printre localnici. În marea lor majoritate pescari, secole la rând s-a împământenit ideea unei legende despre "Samca Samodiva", fiinţă mitologică - amestec de zână  şi dragon subacvatic, pusă să apere vestigiile străvechii cetăţi părăsite de secole.


 

image

Vă recomandăm şi:

Oraşe dispărute din România. Povestea celor două Sarmizegetusa: oraşul regilor daci şi capitala întemeiată de romani

Oraşe dispărute din România. Victoria, un oraş artificial construit de comunişti de la zero, în câmp

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite