FOTO Povestea epavei care a răsărit în mijlocul Borcei. Cine a făcut descoperirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele scăzute ale Borcei au dat la iveală, zilele trecute, epava unui şlep din lemn. Descoperirea iniţială a fost însă făcută în urmă cu 7 ani, însă de atunci, nivelul braţului Dunării nu a mai scăzut la fel de mult ca acum pentru a putea fi observată.

Florin Rădulescu este coordonatorul Muzeului Municipal din Călăraşi. El este cel care a descoperit epava pe un insulă în mijlocul apei. Iată ce povesteşte:

În decembrie 2011 în zona Mânăstirii Crucea de leac, sat Coslogeni comuna Dichiseni, în timpul unei deplasări de rutină pentru verificarea unor zone cu descoperiri arheologice întâmplătoare am identificat în mijlocul braţului Borcea  pe o insula aparută în urma scăderii apelor (cota -122 cm), un corp plutitor construit din lemn. Insula apărută este în dreptul bornei kilometrice de pe drumul Călăraşi – Feteşti care indică o distanţă de 12 km până la Călăraşi. Orientarea este în lungul albiei apei, paralel cu malul drept la aproximativ 20 m distanţă de acesta. Dimensiunile acestuia sunt 24,5 m lungime şi 5 m lăţime. Înălţimea sau pescajul nu au putut fi stabilite deoarece corpul se află îngropat sub depuneri de nisip , în parte din amonte fiind acoperit cu piatra alba de carieră.

calarasi epava

La această cotă, epava cu depunerile depăşea nivelul apei cu aproximativ 30-40 cm. Erau vizibile capete de coaste de pe ambele bordaje realizate dintr-un lemn mai dur (posibil stejar) decât bordajul (lemn de conifere). Coastele sunt aşezate la distante de aproximativ 40 -45 cm. În amonte era  vizibil unul din capetele corpului la circa 30 cm sub nivelul apei.

calarasi epava

La data respectivă au fost anunţate mai multe instituţii publice care puteau interacţiona în vreun fel cu această descoperire. Nu a răspuns nimeni până acum.   Descoperirea am făcut-o pe vremea când eram referent al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Călăraşi, în prezent  ocupându-mă de activitatea Muzeului Municipal Călăraşi.

calarasi epava

Din decembrie 2011 până la începutul lunii noiembrie 2018 cotele apelor Dunării nu au mai ajuns la un asemenea record. În zilele de 2,3 noiembrie împreună cu colegul Cosmin Meleacă m-am deplasat la epavă pentru a verifica cum au trecut cei 7 ani peste ea. Se găseşte în aceeaşi stare, am strâns toate obiectele metalice din jurul ei  am măsurat-o şi am fotografiat-o. 

calarasi epava

În 2013 am reuşit să identific corpul plutitor ca fiind un şlep din lemn. Un  pictor american aventuros  - F.D. Millet  - a desenat unul asemănător atunci când a călătorit cu caiacul din munţii Pădurea Neagră până la Marea Neagră. Cartea a fost publicată la New York în 1892.

calarasi epava

  La ceastă dată, Dunărea a crescut cu un metru şi 14 centimetri".

calarasi epava
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite