FOTO Unicat. Muzeul Dunării de Jos, singurul din Europa care deţine o colecţie de artă preistorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesele de tezaur sunt expuse pentru public
Piesele de tezaur sunt expuse pentru public

Muzeul Dunării de Jos adăposteşte o adevărată comoară şi este singurul din Europa care deţine peste 1.000 de piese din colecţiile „Artă preistorică“. Toate obiectele au circulat prin America, Elveţia, Anglia şi Grecia.

Muzeul Dunării de Jos a fost înfiinţat în anul 1951 şi se mândeşte cu preţioasele colecţii. După mulţi ani de încercări acestea au putut fi admirate şi de străini. „ Din anul 1980 am încercat să le trimit în toată lumea pentru că avem cu ce să ne mândrim, însă abia recent am reuşit să fac acest lucru“, a explicat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos. Muzeul Dunării de Jos Călăraşi deţine în colecţie unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice din ţară: o cupă rituală, datând din mileniul al V-lea î.Chr., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti.

Cupa rituală, piesa de rezistenţă

Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, din judeţul Călăraşi, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean. Cupa cu picior reprezintă, prin maniera de ornamentare şi semne, una dintre cele mai importante descoperiri ale neoliticului european, o culme a creaţiei geniului uman al mileniului V înainte de Christos. Cupa rituală datează din mileniul al V-lea î.Chr., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti din neoliticul final al Dunării de Jos.

Cea mai importantă descoperire

"Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean. Cupa cu picior reprezintă, prin maniera de ornamentare şi semne, una dintre cele mai importante descoperiri ale neoliticului european, o culme a creaţiei geniului uman al mileniului V înainte de Christos",  a precizat Marian Neagu, managerul Muzeului Dunării de Jos

Au uimit lumea

Aceste piese deosebite care au uimit lumea datează din mileniul V  î.Christos, lucru care le face speciale şi foarte valoroase. Din colecţiile „Artă Preistorică“ fac parte statuette care reprezintă zeităţi, canoane  care reprezintă ceva care se repetă într-o civilizaţie sau artă, dar cu valoare de simbol şi piese din ceramică luxuriantă. Piesele  şi chiar statuetele au fost făcute din lut, aur , cupru sau os.

Şantierele dunărene

Piesele provin de pe şantierele dunărene sau adiacentele fluviului cum ar fi: comuna Grădiştea , satul Coslogeni, satul Gălăţui -lacul Movila Berzei, comuna Măriuţa -lacul Mostiştea. Obiectele de artă aparţin municipiului, fiind descoperite pe teritoriul nostrum. „ Piesele sunt ale municipiului şi sunt foarte importante pentru noi, dar şi pentru străinătate. Puţine popoare au o istorie impresionantă ca a noastră, de aceea şi interesul crescut al mai multor state pentru a le expune“, a mai adăugat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos.

Vă recomandăm şi:

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite