Gest umanitar. Peste o sută de poliţişti au donat sânge la Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au donat sânge Foto:IPJ Călăraşi
Poliţiştii au donat sânge Foto:IPJ Călăraşi

Criza de sânge din judeţul Călăraşi i-a scos în stradă pe oamenii legii. Peste 100 de poliţişti au mers la Centrele de Trasfuzii pentru a dona sânge, ajutând în acest fel la refacerea rezervei la nivelul judeţului.


Acţiunea umanitară s- desfăşurat laCălăraşi, Olteniţa şi Lehliu Gară. „gestul nostru are scopul conştientizării cu privire la faptul că sângele este un produs care nu poate fi cumpărat sau fabricat, ci poate fi obţinut doar prin donare benevolă, iar, prin bunăvoinţa fiecaruia dintre noi, putem contribui la salvarea persoanelor aflate în nevoie”, spun poliţiştii donatori.  

Campania de donare de sânge are loc până pe 24 iulie, la cele trei centre de transfuzii din judeţul Călăraşi, aceasta nefiind o activitate singulară. Astfel de acţiuni vor fi multiplicate de poliţişti, pe parcursul anului. Poliţiştii care au susţinut acest proiect consideră că orice persoană sănătoasă le poate urma exemplul, că printr-un efort minim, dar cu efecte pozitive asupra organismului donatorului, putem ajuta pe cineva care are nevoie vitală de acest lichid.
 

Vara, scăderi dramatice

În lunile de vara, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită.

calarasi politisti

Unitatea medicală, cu sediul în strada Bărăganului nr.1, situată în incinta Policlinicii nr .2(etaj II), cheamă toate persoanele sănătoase de pe raza judeţului Călăraşi, pentru a li se recolta sânge.

Recompensă în bonuri valorice

Laboratorul funcţionează de luni până vineri, între orele 8.00-11.30, iar donatorii primesc drept recompensă 7 bonuri valorice, în valoare de 65,45 lei,  şi o scutire medicală de o zi pentru serviciu. „În acest moment ne confruntăm cu foarte puţine donări de sânge, avem în medie pe zi 10 persoane care vin la recoltări. Ideal ar fi ca numărul acestora să ajungă la 25 de persoane, însă oamenii nu-şi dau seama de importanţa gestului lor”, spune una dintre asistentele de Laborator de la Centrul de Transfuzii din Călăraşi.

Prima condiţie: să fie sănătoşi tun

Cei care aleg totuşi să salveze o viaţă trebuie să fie sănătoşi, să nu fi avut niciodată antecedente: hepatită, boli cardiace, TBC, sifilis, astm bronşic, diabet, hipertensiune severă, ulcer gastro-duodenal.

calarasi politisti

De asemenea, medicii avertizează donatorii că nu trebuie să consume lichide, sub nicio formă alcool sau cafea,  înaintea recoltării sângelui, ci doar să manânce pentru a evita stările de ameţeală şi slăbiciune.
 

Vă recomandăm şi:

Criza de sânge a mobilizat România. Număr-record de donatori în Capitală, cei mai mulţi din ultimii 20 de ani

Criză de sânge în spitalele vasluiene: operaţiile care nu sunt urgenţe, amânate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite